Плевен получава 47,5 млн. лв. по "Региони в растеж"

Лично аз съм доволен от тази сума, зави проф. Димитър Стойков

Кметът на Плевен е подписал споразумение за делегиране на функции по оценка и избор на проекти в изпълнение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020.

"Лично аз съм доволен от тази сума, защото Пловдив взимат 81 милиона, но знаете какво е тяхното население и какво е нашето. Смятам, че тази сума няма да ми стигне, но 47,5 млн. трябва да успеем да усвоим при всички положения. В тази сума влизат обекти в Интегрирания план за градско развитие. Влизат и основният ремонт на театъра, зала "Катя Попова"... Срещнахме се и с гл. комисар Николов за един обект от пожарната. Подготвя се проект за парка "Скобелев". Ще търсим варианти и за тези обекти, те влизат в тази схема.", заяви проф. Стойков на пресконференция.

По думите на кмета оставащият период до края на този програмен период ще е от огромно значение за Плевен заради закъсняването с усвояването на евросредствата. "През следващия програмен период Община Плевен не усвои ли поне 350-400 млн. лева по големи европейски проекти, ще загуби изключително много", коментира градоначалникът, визирайки, че става дума за големи инфраструктурни проекти. "Шансът на общината е в следващите пет години да влязат максимално средства и да се работи ударно. Защото след това няма да има пари за асфалт, за вода, за детски заведения, за училища и т.н. След втория програмен период пари се отпускат само за бизнес и селско стопанство", допълни проф. Стойков.

Амбицията е да бъде включена водната каскада и градската градина. До декември трябва да бъде завършен втория етап по пеещия фонтан и водните огледала.

"Трябва да се направи и втори етап на водния цикъл през следващия програмен период. Необходими са 200 милиона. Нямаме друг шанс. Ще бъде труден проект. Тези средства не се ли осигурят през идните 4 години, не виждам как може да се оправи водоснабдяването и канализацията на нашия град", коментира Стойков.

Той отбеляза и трансграничното сътрудничество, където има партньор за парка в Гривица. Той ще е с футболно и волейболно игрище, с алеи за разходки, с басейн. "Разкошен проект. Реализацията му ще съперничи по посещаемост с парк "Кайлъка" впоследствие", смята кметът.

В Крайова са обсъждани два проекта - за крепостта "Сторгозия", както и за основен ремонт на участъка от разклона при селата Брестовец-Бохот-Тученица-Радишево-Гривица, чрез който селищата ще бъдат свързани с пътя Ловеч-Плевен и с пътя София-Русе. Предвид строителството на АМ "Хемус" по този начин ще бъде осигурен обходен маршрут, който ще отклонява трафика извън Плевен.