Главното мюфтийство няма да остранява 13-те имами

Новините

23-06-2015, 15:56

Снимка:

БЛИЦ

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Осъдените на първа инстанция за радикален ислям днес се жалят пред Пловдивския апелативен съд

Главно мюфтийство няма намерение да отстранява 13-те имами, които са обвинени в радикален ислям, докато не приключи делото срещу тях. Това заяви днес в съда секретарят на мюфтийството Ахмед Ахмедов.

По думите му няма забрана за контакти на проповедниците с различни организации от Саудитска Арабия, нито пък има списъци със забранена литература.

Пред магистратите Ахмедов каза още, че към момента не се издават никакви карти на проповедниците от Главно мюфтийство, а картата, издадена на Ахмед Муса е нелегитимна.

В момента тече делото за разпространение на радикален ислям срещу Ахмед Муса Ахмед, Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа продължава.

Те обжалват  пред Пловдивския апелативен съд присъдата си и настояват за оправдателна такава. С присъда на Пазарджишкия окръжен съд Ахмед Муса Ахмед бе признат за виновен за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация. Ахмед Муса Ахмед бе осъден на една година лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба в размер на 5000 лв. Съдът призна за виновен и Саит Мутлу по две от повдигнатите обвинения, за което е осъден на 1 година условно и 3000 лева глоба. Абдулах Салих бе осъден на 10 месеца условна присъда и глоба 3000 лева. Останалите 10 подсъдими са признати за виновни за  членуване в нерегистрирана организация, като 9 от тях получиха от съда глоби от по 2000 лева, а Али Ходжа в размер на 3000 лв.

В жалбите си подсъдимите са с оплаквания за незаконосъобразност и необоснованост. Молят за отмяна на присъдата и за оправдателна такава. Делото е насрочено и за 24 юни от 9,30 часа в зала 1 на Пловдивския апелативен съд.