Депутати се срещат с регулатора за цената на тока

Портфейл

24-06-2015, 07:17

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Крайната цел на поскъпването е да се спаси затъващата държавна компания НЕК

Народното събрание ще изслуша днес ръководството на енергийния регулатор - КЕВР за модела, който предлага, за цената на тока от 1 юли. Причина за изслушването на независимата по закон комисия станаха протестите на бизнеса от индустрията, който протестира срещу готвеното поскъпване на тока за сектора с около 20 на сто, припомня dnevnik.bg

В отговор шефът на регулатора обясни, че в такъв случай трябва да поскъпне енергията за бита. Представители на бизнеса заплашиха с протести и обясниха, че това ще увеличи неимоверно разходите им, ще ги направи неконкурентоспособни на външния пазар и ще се наложи да съкращават работници. Дори премиерът Бойко Борисов обяви, че би се включил в протестите.

Междувременно вчера парламентарната комисия, която наблюдава дейността на КЕВР реши, че ще предложи промени в Закона за енергетиката, които да отложат поскъпването с 1 месец, за да може да се обсъдят и други варианти междувременно. Изменения в закона пък ще бъдат обсъдени на закрито заседание на енергийната комисия следобед.

В пленарна зала ще се гласува и удължаване на срока за дейността на Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката по предложение на Валери Симеонов, лидер на Патриотичния фронт.

Предложението на КЕВР е токът за поскъпне за инудстрията средно с 22 на сто, а за бита - с около 2 процента. Причината за големия скок за бизнеса идва от намерението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да изравни една компонента в цената на тока за бизнес и домакинства. Въпросната добавка се нарича "цена задължения към обществото". В нея влиза скъпата енергия: разходите за въглищните централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Мариа-изток 3", тази от възобновяеми източници и част от производство на топлофикации и заводски централи.

Досега за свободния пазар тази компонента беше 18.93 лв./мВтч без ДДС, докато за бита излизаше над 50 лв., макар и скрита в крайната цена, която потребителите плащаха. Сега намерението на КЕВР е да увеличи въпросната надбавка до 40.21 лв., а мрежовите такси от 7.98 лв. на 8.86 лв. за мегаватчас. Така крайната цена ще достигне около 122 лв. за мегаватчас, което е увеличение с 22%, припомня "Капитал". Крайната цел на поскъпването е да се спаси затъващата държавна компания НЕК.