Алеко Константинов ще стои сам на на бул. “Витоша”?

До дни казват кой от 4-те проекта печели конкурса за паметник на писателя, после софиянци да кажат мнението си в дискусии

До края на седмицата се очаква журито в конкурса за паметник на Алеко да обяви кой от четирите подадени проекта печели първото място, научи “24 часа”. Този път участниците са заложили на проекти, в които е само фигурата на Щастливеца без най-известния му герой Бай Ганьо.

Конкурсът за градска скулптура на поета беше обявен за втори път, след като Министерството на културата не одобри резултатите от първото състезание, защото в журито нямаше представители на Съюза на художниците. Заради отрицателното становище общината анулира конкурса в края на миналата година. Тогава в него участваха два колектива, а за победител беше избрана визията, предложена от скулптора проф. Георги Чапкънов. Тя представяше Алеко и Бай Ганьо седнали на маса с два свободни стола, на които минувачите да могат да сядат по подобие на градската скулптура на Славейкови, чийто автор също е Чапкънов.

Предложението на скулптора Неделчо Костадинов, който участва и в първия конкурс, също е Алеко Константинов да е седнал на маса. Той участва и в новия конкурс. Този път колективът, в който е и арх. Станислав Константинов, предлага Алеко да е седнал на маса сам с цигара и чаша кафе в ръка. До него отново има един свободен стол, за да може минувачите да сядат до фигурата на Щастливеца.

Проектът на авторски колектив “Щастливеца”, в който са арх. Здравко Русев, скулпторът Гълъбин Христов, художникът Тодор Овчаров и арх. Светослав Ризов, предлага Алеко да е прав и с ръка в джоба.

Третото предложение е на скулптора Борис Борисов и арх. Пламен Цанев, които също са видели Алеко прав, но облегнат на улична лампа, на която са поставени табели с изписани имената на градовете Прага, Будапеща, Виена и Чикаго, а в краката му има куфар.

Последното предложение е на скулптора Неделчо Костадинов, който също участва в първия конкурс, но беше класиран на второ място. Проектът изобразява Алеко Константинов седнал на маса. До него отново има един свободен стол, на който гражданите да могат да сядат.
Екипът на скулптора Борис Борисов е видял Алеко облегнат на улична лампа с куфар до краката.

Според правилата на конкурса участниците този път можеха да избират дали до Алеко да е легендарният му герой Бай Ганьо за разлика от първата процедура, в която фигурите на двамата бяха задължителни. Фигурата на писателя трябва да е от бронз и да се постави на пешеходната зона на “Витошка” в участъка между бул. “Патриарх Евтимий” и ул. “Хан Аспарух”.

Отреденото място е близо до входа на метростанцията. Освен парична награда от 2000 лв. общината ще възложи изготвянето на работен проект на паметника на излъчения на първо място колектив. Класираният на второ място ще вземе 1500 лв., а на трето – 1000 лв.

Новата визия на Георги Чапкънов, който спечели анулирания конкурс за статуя на Щастливеца, но този път без фигура на Бай Ганьо.

Според правилата на конкурса най-много точки – 70, ще се дават за предложено въздействащо обемно-пространствено решение на скулптурната композиция. 20 точки ще носи вписването на монумента в градската среда, а обществено поносимата цена за реализация на проекта – 10 точки. Изрично е упоменато, че проектът, монтажът и изграждането на фигурата на Щастливеца не може да надхвърлят сумата от 60 000 лв., в която влиза и наградният фонд от 4500 лв. на конкурса. Така статуята може да струва максимум 55 500 лв.

След обявяването на резултатите от журито, в което влизат представители на Съюза на архитектите, на Камарата на архитектите и на Съюза на художниците, ще бъде направена изложба и ще се проведе обществено обсъждане.

“Журито ще се произнесе до дни. След това всички проекти ще бъдат представени в изложба и ще има обществено обсъждане. Надяваме се да чуем мнението на софиянци и те да участват активно в дискусията”, каза зам.-кметът по култура и образование д-р Тодор Чобанов.