Деца опознават растенията в Университетската ботаническа градина

По повод Еньовден малчуганите имат възможността да участват в две ателиета, организирани от „Софийска вода” и Ботаническата градина

По повод Еньовден деца на различни възрасти опознават растенията в Университетската ботаническа градина в София. Малчуганите имат възможността да участват в две ателиета, организирани от „Софийска вода” и Ботаническата градина, предаде „Фокус”.

Едно от ателиета е посветено на това, как растат растенията, от какво се нуждаят, колко са важни те, за да имаме кислород. Друго ателие е свързано с изследване на формата на цвят и лист. В него малчуганите ще научат някои ботанически термини. Там те имат възможността да се разходят из цялата градина като изследователи. Целта е през тази своя изследователска работа те да осъзнаят голямото видово разнообразие, което има в градината. За възрастните придружители пък организаторите са подготвили беседа. Ателиетата, които се провеждат на Еньовден са безплатни за децата.

„Много се работи по посока ограмотяване на най-младите жители на града, за да уважават тази институция, която освен място за опазване на редки и застрашени видове е и образователна институция. Има записани 12 деца за първото ателие, за втората са 15. Дейностите в двете ателиета са различни, за да може желаещите деца от едната група да се включат във втората и да им е интересно”, каза ръководителят на ателиетата Люба Пенчева от Ботаническата градина.

“В Ботаническата градина всички растения са етикирани. Децата могат да прочетат името на растението. Даваме им литература, която е на тяхно разположение. Сами могат да изследват и да прочетат за какво служат тези билки. Това е един много по-смислен начин да запомнят, защото е минало през техния личен интерес и през тяхното лично знание”, добави още тя.