Скочиха срещу ин витро програмата на Столична община

В писмо до Йорданка Фандъкова от Пациентски организации „Заедно с теб" подчертават, че са твърдо против дискриминацията и изправянето на пациенти едни срещу други като „по-нуждаещи се" и „по-малко нуждаещи се"

Пациентски организации се обявиха против предложената за обсъждане програма на Столична община за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми. Те отхвърлят противопоставянето на двойки с репродуктивни проблеми, които имат един или друг генезис на проблема.

Организациите настояват Столичният общински съвет да приеме Програма за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, която да покрива всички нефинансирани от Националния фонд за асистирана репродукция процедури и изследвания, за да се осигури равен достъп на пациентите, нуждаещи се от асистирана репродукция.

В писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова от Пациентски организации „Заедно с теб" подчертават, че са твърдо против дискриминацията и изправянето на пациенти едни срещу други като „по-нуждаещи се" и „по-малко нуждаещи се".

„Заедно с теб" обединява организации, ангажирани към различни заболявания, като една от тях е Асоциация за репродуктивно здраве „Усмихни се". Те отбелязват, че са разгледали и обсъдили предлаганата и качена на сайта на местния парламент Програма на Столична община за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми. След това са провели широка дискусия с редица пациенти.

От „Заедно с теб" изтъкват, че държавата не финансира не само донорските „ин витро" програми, но също така и съпътстващите оперативни лечения - лапароскопии, хистероскопии, други операции, скъпоструващи медикаментозни процедури, изследвания, инсеминации, някои видове ин витро (на спонтанен цикъл).

Освен това изобщо не се финансира лечението на безплодието при двойки, в които жената е с изчерпан яйчников резерв или е надхвърлила 43-годишна възраст. Според пациентите липсата на подобно финансиране в много случаи се оказва непреодолима икономическа пречка за голяма част от двойките с репродуктивни проблеми, за да могат да се ползват от процедурата „ин витро". То е на предполагаема стойност около 2000 лева.

В писмото до Фандъкова се посочва, че общинските програми в над 40 града са доказали ефективността и успешността си и е необосновано Столична община да прави „пилотна програма" за донорски яйцеклетки, която дори в страните от ЕС не се финансирала с публични средства.