Баба Стоя празнува 100-годишен юбилей, благодарение на ракийката

Животът

24-06-2015, 12:51

Снимка:

снимка, монитор

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Столетница преплува 1500 метра

Жената пиела сутрин на гладно по 50 грама, вечер повтаряла процедурата

Баба Стоя Панчева отпразнува 100 годишен юбилей с много гости, роднини и приятели в Кюстендил. Тя твърди, че е доживяла до тези години благодарение на ракийката, която всяка сутрин пиела на гладно.

Жената живее с 67-годишния си син Милчо Божков и съпругата му Валя на улица „Черенец” в един от крайните квартали на Кюстендил, пише Монитор. Двамата ежедневно обгрижват възрастната жена. Само преди броени дни те й спретнаха истински празник, на който поканили 37 гости. С множество торти и ястия бабата успя да отпразнува 100 годишния си юбилей.

„Майка получи много букети и подаръци. Даже духа свещички на няколко торти. Всички я поздравяваха и целуваха. Накрая тя пожела на гостите си да достигнат до 100 години и да се съберат на следващия й 105 годишен юбилей”, разказва с усмивка синът на баба Стоя, Милчо Божков. Баба Стоя е живяла в село Църварица, Божковска махала. Преди около 30 години се прибира при сина си и така до днес. Останала вдовица, със затруднен слух, но обградена от много внимание и грижи.

„Чувствам се добре. Много обичам мляко. Цял живот това съм яла и сега също”, казва със затруднение баба Стоя. Още в село Църварица тя отглеждала със съпруга си тютюн, зеленчуци и животни. Ежедневно пиели млякото и се занимавали със земеделие. Истинската тайна обаче се крие в ракийката. И до ден днешен Стоя Панчева пие сутрин на гладно по 50 мл ракия. Същата процедура прави и вечер.

„Този ритуал го прави всеки ден от години наред. Явно като пийне 30 минути преди храна, й дава апетит. Иначе не е капризна. Може и хляб с лютеница да яде. Ние й даваме всичко, но съпругата ми я гледа много, грижи се като за истинска майка”, разказва още синът й.

Въпреки, че възрастната жена била болнава на по-млади години, успяла да надживее съпруга си - Костадин. Той си отишъл от инсулт преди около 30 години, но баба Стоя и до ден днешен говори за него с любов.

Най-щастливите мигове за баба Стоя си остават появяването на двете й рожби. Сега тя се радва на две деца - момче и момиче, 4-ма внуци и 6-има правнуци. Най-малкия от правнуците й е Михаил, който е в 9-и клас.

„Аз сега съм на 67 години и се чувствам изтощен. Навремето обаче животът не е бил като сегашния”, разказва още Милчо. По негови думи баба Стоя се е чувствала най-добре преди демокрацията. Сега взима малка пенсия – някъде около 165 лв. и разчита на сина и снаха си, които ежедневно са до нея.

Старицата е най-енергичната на ул. „Черенец” Баба Стоя и до ден днешен е една от най-енергичните жени на улица „Черенец”. Въпреки че преди две години си счупила крака, тя и до ден днешен се обслужва сама. Ежедневно излиза на пейката пред дома си и разговаря със съседи.

„Излиза за половин час. После се прибира обядва и ляга да си отпочине. Даже е много по – добре от мен с паметта”, разказва още Милчо