И в Казанлък накитиха еньовденския венец

Заралии

24-06-2015, 15:19

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Стара Загора

Всичко от Автора

Билките бяха събрани според традицията - по изгрев

Клуб за здраве "Белите рози" и техните гости от град Шивачево - клуб "Народни будители" пресъздадоха в етнографски комплекс "Кулата" в Казанлък обичаите за Еньовден, който се отбелязва днес. Организатор на проявата е община Казанлък.

Членовете на двата клуба спазиха традицията и още преди изгрев слънце набраха билки, с които направиха традиционния еньовски венец и пресъздадоха народните обичаи за празника.

Смята се, че на този ден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено по изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат сутрин на разсъмване. Жените ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина" - за всички болести и за „болестта без име".

От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. В някои райони правят толкова китки, колкото са членовете на семейството, наричат ги поименно и ги оставят през нощта навън. Сутринта по китката гадаят за здравето на този, комуто е наречена.

Еньовските китки и венци се окачват на различни места из дома и през годината ги използват за лек. С тревите и цветята, набрани на празника, увиват голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Той също се запазва и се използва за лекуване.