В Приронаучния музей ще има джунгла с живи пеперуди

Мисия Пловдив

24-06-2015, 16:05

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Там ще бъде монтиран и първият у нас дигитален планетариум

Около 1.6 млн. лева ще бъде крайната цена на ремонта на Природонаучния музей в Пловдив. Това стана ясно по време на днешната инспекция на музея, извършена от кмета на града Иван Тотев.

"Местната администрация няколко пъти отпуска пари за дейностите, но сградата се оказа в доста по-лошо състояние, отколкото предполагахме“, коментира директорът на музея Огнян Тодоров. Той припомни, че плочата между първите два етажа е била провиснала с 13 см и беше опасна за посетители. Тя е от 1980 година и в нея няма достатъчно арматура, допълни той.

По думите му са подменени 9 носещи греди, които са укрепени с метал, направени са нови бетонни плочи между етажите и в момента се подготвят 12 експозиционни зали. 300 хил. лева са предвидени и за първия в България дигитален планетариум, чийто купол вече е монтиран. Съоръжението ще представлява купол от фибростъкло, към който ще бъдат насочени 3D прожектори, които ще пускат специални програми, свързани с планетите", обясни директорът на музея Огнян Тодоров. В помещението, в което ще бъде монтиран планетариумът, ще има и седалки за 50 души.

На последния етаж на музея пък ще бъде изградена джунгла с живи пеперуди. Тя ще се намира в куполна зала с диаметър 11 на 8 метра.

Гостите на музея ще могат да видят и легендарната анаконда, която е най-голямата препарирана змия в Европа. Освен влечугото на витрините ще бъдат изложени и най-голямата мечка на Балканския полуостров, с размери 2.45 метра, и европейски бизон (зубър), за чието препариране се търсят пари.

Очаква се част от музея да отвори врати през септември.