Мечоците от „Кормисош“ отпътуваха за Холандия

Там животните ще живеят свободно в специален мечешки санаторуим до края на дните си

Всички мечки от вивариума „Кормисош” вече имат нов дом. Това стана възможно след като и последните две мечки отпътуваха днес за Холандия. Проектът е реализиран от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Държавното ловно стопанство „Кормисош“. 

Животните са преместени в условия, близки до естествената среда. МОСВ със съдействието на холандската Фондация „Алертис“ и СДП „Балкани“ настани 12 от 14-те мечки в различни паркове и зоологически градини в Европа. Последните останали 2 днес отпътуваха за Холандия, уточняват от МОСВ. 

През май 2013 г. мечокът Тошко бе настанен в зоопарка в Антверпен. През есента на същата година Мариана и Мишо стават „граждани“ на Холандия. От пролетта на 2014 г. Мария и Пешо са в „Беар Форест“, Холандия. Паркът е стопанисван от нашите партньори от „Алертис“. Другите две мечки Елена и Арда заминават за Белгия. 

Най-старата мечка Рила е в Парк за кафяви мечки, близо до Мюнхен, там е настанен и мечокът Горчо. Милчо и Гошо са новите обитатели на „Уд тръст“ във Великобритания. Бети остана в България и е настанена в Центъра за диви животни на СДП „Балкани“, който се намира във Влахи. 

Последните две мечки Кети и Минчо днес отпътуваха за Холандия и ще бъдат новите обитатели на „Беар Форест“. 

Всички разходи са за сметка на холандските партньори. Животните са транспортирани със специални превозни средства и живеят в условия, близки до естествената им среда.