Постоянен фермерски пазар отваря врати в столицата

Той ще бъде в квартал „Иван Вазов“ и ще заработи в края на лятото

Постоянен фермерски пазар в ж.к. "Иван Вазов" ще има в столицата най-вероятно в края на лятото. Това съобщи в Столичната община Николай Стойнев, председател на стопанската комисия към Общинския съвет, предаде dir.bg, цитирайки БТА.

На утрешната сесия на съвета ще бъде гласувано отпускането на средства на "Пазари Юг" за реконструкцията на мястото, където ще се разположат екопроизводителите в рамките на пазара "Иван Вазов", посочи Стойнев. 

По думите му това е част от политиката на общината за създаване на мрежа от биопазари в столицата. Такъв е фермерския пазар на "Римската стена", където всяка събота производители предлагат своята продукция. 

Николай Стойнев информира, че за пазара "Римската стена" е обявен конкурс сред студентите от Университета по строителство и геодезия за идеен проект за реконструкцията му. По думите на председателя на стопанската комисия модерната концепция за пазара е той да бъде не единствено място за пазаруване, но и за забавление и отдих. Стойнев даде за пример екопазара в "Иван Вазов", където като част от проекта е и изграждането на детски кът. 

През миналата година завърши реконструкцията на Женския пазар на стойност за 8,3 млн.лв., от които близо 1,8 млн.лв. собствени средства на Столичната община. В момента се изгражда пазар "Връбница" от "Пазари Север" за общо 1,7 млн.лв., от които 600 хил.лв. собствени средства. 

Стойнев информира, че е в ход процедура за избор на изпълнител за Пазар на цветята в "Надежда" за 3 млн.лв. Реновиран изцяло е входът на пазара в "Красно село", подменени са маситe на търговците, подменена е тротоарната настилка, беше създаден базар на книгата, припомни още той.