Кой е новият шеф на Софийски градски съд?

С 14 гласа "за", 3 гласа "против" и 5-ма въздържали се, Калоян Топалов бе избран за поста

Калоян Топалов е новият председател на ключовия Софийски градски съд. Той бе избран от Висшия съдебен съвет с 14 гласа "за", 3 гласа "против", 5-ма са се въздържали, предаде "24 часа". Топалов е съдия от кариерата, правораздава от 1999 г. Той бе единственият кандадат за поста, овакантен след оставката на Владимира Янева.

Топалов бе подкрепен от съдия номер 1 Лозан Панов, който по време на дебатите във ВСС, изтъкна, че Топалов е бил единственият, осмелил се да се кандидатира за шеф на съда, който в момента има катастрофален имидж.

Кандидатурата на Топалов бе подкрепена и от Галина Карагьосова, при която той е започнал кариерата си като младши съдия. Тя подчерта, че Топалов е организиран, решителен, отстоява позицията си, но и чува мнението на другите.

Зад Топалов се обявиха още Калин Калпакччиев и Камен Иванов, който каза: "Колегата е добър съдия, не притежава административен опит, но има капацитет да ръководи СГС".

Самият Топалов заяви, че сам ще избере екипа си от четирима заместници, като се съобрази с мнението на колегите си. В изказването си пред ВСС той подчерта че СГС, в който правораздават 130 съдии не е чак толкова натоварен, колкото се говори. Претрупани били най-вече гражданските и търговските съдии.

Изтъкна още, че някои от колегите му имат неизписани дела от 2012-2013 г. Част от тях продължавали да ги трупат.

Според Топалов, съдът има нужда от юристконсулт, който да го защитава по близо 50те дела, заведени срещу институцията, предимно по закона за отговорност на държавата за вреди.

СГС е ключов защото решава не само граждански и търговски спорове за големи суми и чете присъди по тежки престъпления, но и единственият, който като първа инстанция гледа дела срещу министри, депутати и магистрати.