Бургаската болница купува пет нови апарата за хемодиализа

Това е единственото отделение в цялата област, а през лятото идват на диализа и много наши и чужди туристи

Пет нови апарата за хемодиализа купува бургаската болница. Това реши на заседание Съветът на директорите на МБАЛ Бургас. Предложението бе мотивирано от изпълнителния директор д-р Георги Матев с амортизацията на сега съществуващата апаратура. За подмяна настоява в свое писмо и пациентска организация на диализно болните. За покупката на апаратите ще бъде обявена обществена поръчка, след експертно решение за характеристиките, които те трябва да притежават.
Сега Отделението по хемодиализа разполага с 29 работещи апарата и няколко резервни, които постоянно се ремонтират. Последните нови са купувани през 2009 г. Медицинските стандарти изискват всеки апарат да не бъде използван повече от 30 000 часа и голяма част от апаратите вече са ги надхвърлили. На месец в Отделението се извършват между 2100 и 2300 сеанса хемодиализа. Това е единственото подобно отделение в цялата област, а през лятото тук идват на диализа и много наши и чужди туристи. Броят на диализно болните расте непрекъснато, планира се и разширение на отделението с нова зала, в която да се разположат и нови постове.
Съветът на директорите се запозна с вече готовите проекти за ремонт на Спешно отделение и Шокова зала, както и с договора между Министерството на здравеопазването и МБАЛ Бургас, с който се отпускат целеви средства за ремонт на Отделението по трансфузионна хематология (Кръвния център). За него са отделени 600 000 лева. Половината от сумата вече е преведена и обществената поръчка за ремонта стартира всеки момент.