EС се отказа от квотите за бежанци

Свят

26-06-2015, 05:48

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Противоречи на основния европрницип-свободно движение на хора

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи вчера, че заради липсата на консенсус сред страните членки Европейският съюз е бил принуден да изостави идеята да наложи квоти за разпределяне на част от кандидатите за убежище, пристигащи в Италия и Гърция, за да се облекчат тези две държави, предаде Франс прес.

„Няма съгласие между страните за задължителни квоти за мигрантите”, заяви той при откриването на Европейския съвет, посветен до голяма степен на кризата с мигрантите.

Редица страни се обявиха против квоти на отделните държави с съюза за приемането на нелегални мигранти от Африка и Близкия изток.

„Смятаме, че предложението на ЕК противоречи на заключенията на Европейския съвет, който говори за принципа за свободно движение", каза словашкият премиер Роберт Фицо на обща пресконференция след среща на премиерите от държавите от Вишеградската четворка с френския президент Франсоа Оланд.

Оланд заяви, че налагането на квоти не е правилният подход за справяне с проблема. Ангажиментите, които поемат отделните страни в ЕС, са по-добрият начин да се погрижим за мигрантите от Африка и Близкия изток, отколкото налагането на национални квоти от Брюксел, каза той.

Трябва да се заемем с причините, предизвикали миграцията. Не смятам, че квотите са разумно решение. Не мисля, че това е правилният подход, добави президентът.