Македонски домати по 40 ст. заливат пазара

Региони

26-06-2015, 06:03

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Заради вноса зрее доматенавойна

Доматени реки може да потекат през следващата седмица в района на Петрич, където вече е залято с македонска и гръцка продукция. Това стана ясно вчера от думите на Красимир Кичуков, председател на Асоциацията на оранжерийните производители в България, който се включи в открития ден, организиран от организацията на борсата в пазарджишкото село Огняново, пише "Монитор". За подобна вероятност потвърди и Георги Кафтанов. На този етап производители от тази част на страната изчакват да видят какво ще се случи, но от следващия понеделник картината мое да се промени и да започне изхвърляне на продукция. В момента там има домати на много ниски цени, но няма потребление поради огромното количество вносен зарзават. Предлагат се домати и от Европейския съюз и от трети страни – Македония, Албания и Турция. Цените започват от 12-13 цента до 1,60 лева, уточни той. След като по тържищата се засича стоката от няколко производители, на пазара е станало страшно, по неговите думи. Има огромно задръстване и нереално занижение на цените назарзавата.

Искахме на този открит ден в Огняново да покажем безопасните български храни, каза още Кичуков. Българите да имат възможността да опитат пресните зеленчуци и да направят сравнение с тези, които идват от 3000 км. В момента страната е залята от македонски домати, които идват на 40 ст. килото. „Нека да излезе някой от министерството и да каже дали е възможно да има такава цена, при положение, че за тези зеленчуци трябва да бъде платено ДДС, картонените опаковки, както и транспортните разходи. При това положение сметката показва, че такъв домат трябва да излезе от техните производители по 20 стотинки. Става дума за контрабанден внос”, категоричен е производителят, защото минималните разходи са около 80 ст.

Десетките оранжерийни производители на домати и краставици от цялата страна продаваха вчера по 50 ст. килограм домати в знак на протест срещу вноса на зеленчуци. С 10 стотинки по-евтино от килограм гръцки можеха да се купят и краставици, родно производство. Хората бяха недоволни от субсидията, която била 5 пъти по-малка в сравнение в миналогодишната. Предоставяната сега помощ от 250 евро на декар е направо смешна, негодуваха собствениците на оранжерии. Стопаните изразиха недоволство и от натиска, който им оказват големите вериги от хипермаркети, защото предпочитат да внасят домати за сметка на българските.