Служители на кетъринг фирма заразили със салмонела децата в Кичево

От недобре лекувани деца тръгнала заразата в "Гълъбче", 15 малчугани са носители на вируса

Служители на фирма за кетъринг са станали причина за заразяването със салмонелоза на седемте деца от детската градина в Кичево, които бяха хоспитализирани миналата седмица с хранително натравяне. Работниците бил болни и заразили храната, която консумирали малчуганите. Мъжете от фирмата за кетъринг "Хепи Лейди" са изолирани и се лекуват, съобщи д-р Камен Николов, началник Отдел "Контрол на храните" в Областната дирекция по безопасност на храните.

Също служител е причинителят на салмонелоза в ОДЗ "Първи юни" във "Владиславово", където бе регистриран бум на болни деца в края на май. Там заразата тръгнала от учителка, като първо са регистрирани два свързани случая при деца, а седмица по-късно болните вече надхвърляли 10.

С недотам добро лечение на боледували от чревни инфекции деца, които в последствие са заразили други, се обяснява бума в ЦДГ "Гълъбче", където са установени 30 остри вирусни инфекции. 148 са контактните деца в забавачницата. Всички са изследвани, като резултатите на 130 са отрицателни. 10 са болни без симптоми, а 15 са носители на вируса, информира д-р Янка Драганова, началник на Отдел "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция. По думите й има немалко случаи, при които родители връщат в градините оздравелите си деца, без да уведомят от какво са преболедували.

Общо 104 са случаите на салмонелоза през първите шест месеца на годината. Заради немалкия брой и трите взрива в детските градини е създаден Кризисен щаб, чиято цел да набележи дългосрочни мерки.