Срещата на финансовите евроминистри утре е критична за Гърция

Свят

26-06-2015, 12:03

Автор:

БългарияУтре

Всичко от Автора

ЕС не се стреми да "изстиска" страната, правим максимума, заяви Йотингер

В ЕС не се стреми да "изстиска" Гърция, но ако различията не бъдат преодолени в следващите пет дни, така нареченият "Grexit" не може да се избегне.

Това заяви европейският комисар по дигиталната икономика и общество Гюнтер Йотингер, цитиран от БГНЕС.

"Ние ще направим всичко зависещо от нас до 30 юни, гърците показаха, че са готови за реформа", заяви Йотингер, цитиран от Ройтерс. "Grexit" не е нашата цел, но това може да не бъде избегнато, ако не бъде намерен компромис в следващите пет дни", зави еврокомисарят.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд отсъдиха, че предстоящата в събота среща на финансовите министри от еврозоната за Гърция ще бъде решаващата последна инстанция за съдбата на Гърция.

"Ние се съгласихме, че трябва да продължим да работим (за решение) между Гърция и институциите, и че (събирането на) еврогрупата в събота ще е от решаващо значение, защото времето притиска", каза канцлерката след десет часа дискусии с партньорите си от ЕС, събрани на среща на върха в Брюксел. Два от тях бяха посветени на гръцката тема, според информация на европейски източници.

"Смятам, че тази среща в събота е от критично значение, защото сме на крайната дата", заяви от своя страна Оланд.