В името на тока: Десетки на протест пред пристанището /СНИМКИ/

Животът

26-06-2015, 14:22

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бизнесът поиска замразяване на цената на тока до края на годината

Планираното увеличение ще доведе до скок в цените на услугите на порта в Бургас

Работници и служители в „БМФ Порт Бургас” се присъединиха към националния протест срещу повишението на цените на електроенергията за индустрията. Днес между 11:00 и 12:00 часа пристанището спря да работи. В 12:30 часа близо 100 работници излязоха за да изразят несъгласието си с готвеното поскъпване на тока. Те декларираха отношението си към намеренията на енергийния регулатор чрез плакати с надписи: „Протестиращите от „БМФ Порт Бургас”  ЕАД опора на правителството за реформите в енергетиката”, „Ден на траур за българската икономика”, „Няма да плащаме кражбите в енергетиката” и др.

Концесионерът на Пристанище Бургас заяви намеренията си да гарантира необратимост на  реформаторски процеси, да подкрепи усилията на ресорните министри да стартират жизненоважни промени в сектора и да се противопостави на установените с години модели на безконтролни кражби и злоупотреби.

„Планираното увеличение ще доведе до завишаването на себестойността на  предоставяните от пристанището услуги по обработка на товари, което от своя страна ще отблъсне товародателите от българските пристанища. Въпреки положените от нас усилия и вложените инвестиции, увеличението ще има негативни последици върху българските пристанища като цяло спрямо пристанищните оператори в съседните държави.”, коментира Калоян Калоянов, главен директор на "БМФ Порт Бургас".

Планираното поскъпване на електроенергията с от 13% до 20% най-вероятно ще се отрази на цената на пристанищните услуги в Бургас, което ще даде предимство на конкурентните портове.

Според Ивелин Наков, юридически съветник в "БМФ Порт Бургас", дали и с колко точно е възможно да поскъпнат услугите е въпрос на бъдещи разчети. Съкращения и намаляване на заплатите обаче не се предвиждат. Напротив, производственият процес налага дори увеличение на щата. В момента в "БМФ Порт Бургас" работят 850 души.