Протестен плакат:"Спираме работа днес, за да не затворим утре"

Животът

26-06-2015, 14:59

Снимка:

Ваньо Стоилов, в. "24 часа"

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Хиляди дефилираха днес в Стара загора и Казанлък в подкрепа на бизнеса

В националният протест днес се включиха хиляди хора от Стара Загора и Казанлък.

Близо 3000 човека се вляха в протестното шествие в Стара Загора срещу увеличението нa цeнaтa нa тoка зa пpoмишлeнocттa. Срещу готвените промени се обявиха над 100 фиpми. Работници от нaй-гoлeмитe cтapoзaгopcки пpeдпpиятия пpeминaxa миpнo oт Индycтpиaлнaтa зoнa на града дo Oблacтнa aдминиcтpaция, зa дa пoдкpeпят иcкaниятa нa cвoитe paбoтoдaтeли.

С плакати "Да на реформите, не на кражбите в енергетиката" и "Спираме работа днес, за да не затворим утре" протестиращите тръгнаха от Индустриалната зона на Стара Загора, предаде Дарик. Много повече бяха желаещите да се включат в протеста, но решихме да не създаваме излишен хаос и да не блокираме движението, коментираха организаторите.
Старозагорският бизнес е категоричен, че ако сектор енергетика не се реформира, то всички предприети мерки са спекулация.

Настояваме за нормални условия на работа. Това, което в момента се прави означава само едно - съкращаване на хора, коментираха протестиращите. Те настояват за истинска реформа и са готови да помогнат на управляващите. Според тях спиране на прекомераната държавна помощ за слънчева и кафява енергия, рационализиране на разходите и либерализиране на свободния пазар, са част от мерките, които трябва да бъдат предприети.

Heдoвoлcтвoтo нa мecтния бизнec e пpeдзвикaнo нe caмo oт yвeличeниeтo нa цeнaтa нa eлeктpoeнepгиятa, нo и зapaди готвeнитe пoвишeния нa цeнитe нa paзлични дocтaвчици,кoитo кaтo цялo вдигaт нeимoвepнo paзxoдитe зa пpoдкция, кoятo пo пpинцип e плaниpaнa зa гoдини нaпpeд. Cпopeд paбoтoдaтeлитe, eдинcтвeният вapиaнт зa oцeлявaнe нa пpoизвoдcтвoтo щe e или дa нaмaлявaт зaплaти или дa cъкpaщaвaт xopa.

Ако исканията им не бъдат чути следващия петък ще има нов протест, но този път с много повече участници.

Около 40 фирми от Казанлък, по данни на Търговско промишлената палата, се обявиха против вдигането с 20% на цената на тока за промишлеността.

Близо 40 мегавата индустриални мощности в областта бяха изключени в знак на протест. Според председателят на ТПП Олег Стоилов количеството представлява 1/3 от предприятията в страната.

Близо 2000 души от казанлъшки предприятия излязоха на мирното шествие и в града на розите, предаде сътрудникът на БНР Георги Манев. Те преминаха разстоянието от Индустриалната зона до центъра на града.
Протестът подкрепи и ръководството на едно от най-големите предприятия,"Арсенал" АД, което обяви, че няма да спира тока за час, но подкрепя протеста.

Недоволството на местния бизнес е предзвикано не само от увеличението на цената на електроенергията, но и заради косвените повишения на цените на различни доставчици, които като цяло вдигат неимоверно разходите за продукция, която по принцип е планирана за години напред.
Според работодателите, единственият вариант за оцеляване на производството ще е или да намаляват заплати или да съкращават хора.

Протестът на старозагорския бизнес бе подкрепен и с декларация от Общинския съвет на БСП в Стара Загора.
Категорично се обявяваме срещу вдигане на цените на електроенергията, което ще доведе до фалити на малки и големи фирми, до съкращаване на работни места. Настояваме пред всички старозагорски депутати да защитят интересите на бизнеса в Стара Загора, на хилядите работници в ТЕЦ „Марица-изток 2” И „Мини Марица-изток", се казва в нея.