Бившата кметица на район "Централен" Райна Петрова - на съд

Мисия Пловдив

26-06-2015, 16:26

Снимка:

dariknews

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

За далавери ще пострада и конрагентката й Надежда Минчева

Окръжна прокуратура -Пловдив внесе обвинителен акт срещу Райна Петрова, бивш кмет на район "Централен"  и бизнесдамата Надежда Минчева, която е доставчик на хранителни продукти за детските градини в района.

Райна Петрова е обвинена в престъпление по служба, извършено при условията на продължавано престъпление, превишаване на права и търговия с влияние. Минчева ще бъде съдена за  търговия с влияние.

Според обвинителния акт от началото на май 2012 г. до януари 2013 г., в качеството си на длъжностно лице Петрова не е дала възможност на директорите на 14 детски градини да проведат самостоятелно обществени поръчки за избор на доставчик на хранителни продукти.

Петрова е обвинена и за това, че е превишила правата си, защото лично е определила изпълнител на договорите по ЗОП като са сключени договори с фирмата на Надежда Минчева. Това станало чрез дадени от Райна Петрова до директорите на детските градини устни, ръководни указания и им е спуснала предварително подготвени бланки на покани и договори, попълнени с данните на изпълнителя, съобщи днес прокуратурата.

По този начин тя е осигурила на фирмата на Минчева финансова облага за почти 45 хиляди лева за 2012 и 2013 година. Според обвинението доставените храни не отговарят на изискванията за качество, накърнява се авторитетът и доверието в местната власт и нарушава принципа за свободна и лоялна конкуренция.

Райна Петрова е обвинена и за търговия с влияние, защото е приела от Минчева подaръчен ваучер за екзотична екскурзия за почти 10 хиляди лева, за да упражни натиск върху заместник–кмета на района за провеждане на обществена поръчка на стойност 376 000 лева за избор на изпълнител за доставка на хранителни продукти за детските ясли и детските градини на територията на район “Централен”със същото дружество, чийто собственик е Надежда Минчева.

Тя от своя страна също е обвинена в търговия с влияние. По делото са разпитани 60 свидетели, иззети са веществени доказателства и документи.

Райна Петрова е с мярка за неотклонение "Подписка“, а Надежда Минчева е с "Парична гаранция“ в размер на 5000 лв.