Казньов: Терористичната заплаха във Франция е крайно висока

Свят

27-06-2015, 10:37

Снимка:

БНР

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

В САЩ и Испания също преразглеждат мерките за сигурност

Терористичната заплаха във Франция е крайно висока, а естеството на рисковете се е променило из основи. Такава оценка даде в ефира на френската телевизия Те Еф-1 френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов, цитиран от ТАСС.

По думите на Казньов тероризмът "от ново поколение", с който се са срещнали френските власти, е опасен заради своята незабележимост в ежедневния живот. "Вече нямаме работа с терористични групировки, които са дошли отвън и са се върнали обратно", каза той. "Пред нас е тероризъм със свободен достъп. Сега много европейци се обръщат към тероризма чрез интернет и пропаганда", допълни той.

Както подчерта Казньов, службите за сигурност работят по проблема без прекъсване. "За няколко месеца са задържани 300 души, 120 са поставени под стража, а 60 са под съдебен контрол", посочи министърът.

Силовите ведомства в САЩ преразглеждат мерките за сигурност, които планират да въведат по време на празничните прояви за 4 юли, Деня на независимостта след терористичните актове във Франция, Кувейт и Тунис, предаде ТАСС, като се позова на изявление на министъра на вътрешната сигурност на САЩ Джей Джонсън.

"Призоваваме всички правоохранителни органи към бдителност и да бъдат готови. Също така коригираме мерките за сигурност, тайните и явните, за защита на американския народ", посочи той.

Той отбеляза също, че неговото ведомство и ФБР редовно си взаимодействат с дирекциите на полицията в различните щати.

Испания повиши равнището на терористична заплаха до предпоследната най-висока степен като предохранителна мярка след нападенията в Тунис, Франция и Кувейт, предаде Асошиейтед прес, като се позова на испанския вътрешен министър Хорхе Фернандес Диас.