Еврогрупата "вдигна ръце" от Гърция

Свят

28-06-2015, 07:08

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Спешното заседание на финансовите министри се проведе след шока от решението на Ципрас за референдум

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че със съобщението за свикване на референдум по плана за подпомагане на страната, гръцкото правителство едностранно е прекратило преговорите с кредиторите,пише "Преса онлайн"

Планът за финансово подпомагане на Гърция ще приключи на 30 юни, след като Атина отхвърли предложенията, направени от кредиторите за избягване на дефолт по плащанията и обяви референдум за началото на юли.

 Приемайки, че Гърция е прекратила преговорите, председателят на Еврогрупата Йорен Дейселбьом заяви, че спасителната програма ще приключи във вторник вечерта. Министрите на финансите се събраха веднага, но без Гърция, за да обсъдят последиците от това решение, което приближава страната до дефолт по плащанията.

 Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис увери, че страната му ще продължи да се бори за постигане на споразумение с кредиторите си. Той предупреди, че има опасност отказът на еврогрупата да продължи след 30 юни плана за финансово подпомагане на Гърция, да нанесе постоянна вреда на еврозоната.

 По-рано вчера на свиканото спешно съвещание, посветено на финансовото оцеляване на Гърция, министрите на финансите на еврозоната отказаха да продължат отново програмата за оказване на помощ на Гърция след 30 юни, както искаше Атина.

 Самият Дейселбьом определи направеното от гръцкия премиер Алексис Ципрас съобщение за предстоящ референдум по исканията на кредиторите като достойно за съжаление решение за Гърция и посочи, че то затваря вратата за продължаване на дискусиите. "Изненадан съм много негативно от новината", подчерта Дейселбьом.

 Референдум ще се проведе в Гърция, независимо от решенията на Еврогрупата, заяви Алексис Ципрас в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, съобщи правителството в Атина.

 "Демокрацията е най-висшата ценност в Гърция и референдум ще се проведе, независимо от решенията на Еврогрупата", каза Ципрас.

 Германският министър на финансите Волфганг Шойбле смята, че със съобщението за свикване на референдум по плана за подпомагане на страната, гръцкото правителство едностранно е прекратило преговорите с кредиторите – МВФ и ЕС. За момента вече няма основа за преговори. Никой от колегите, с които говорих, няма представа какво може да се направи сега, добави Шойбле по-рано при пристигането си за съвещанието на Еврогрупата в Брюксел. Според Шойбле, Еврогрупата няма план "Б" за Гърция. Нито един от моите колеги, с които говорих преди заседанието, не вижда повече възможности да се направи каквото и да било. За какъв "план Б" може да се говори? Трябва да обсъдим ситуацията такава, каквато е. Гърция напусна масата за преговори. Така ние се намираме в положение, когато във вторник програмата за оказване на помощ ще завърши, тъй като преговорите са приключили, каза още Шойбле.

 Европейският съюз ще направи всичко, което е по силите му, за предотвратяване на риска от финансови сътресения,  посочи германският министър на финансите .

 "Ние сме решени да направим всичко възможно, за да предотвратим "опасността от зараза " в Еврозоната", каза членът на германското правителство, след като финансовите министри от Еврозоната се събраха на спешни разцговори в Брюксел, без гръцкия си партньор. Шойбле посочи, че за момента Гърция остава член на Еврозоната.

 Според него, при сегашните условия "не може и да става въпрос за продължаване на програмата за помощ на Гърция".

 Еврокомисарят по финансовите и валутните въпроси Пиер Московиси пък беше настроен по-оптимистично и заяви, че Еврокомисията винаги е работила за оставането на Гърция в еврозоната. "Искаме да продължим да работим в тази насока. Останалото ще стане ясно след днешната среща", каза по-рано той.

 Международният валутен фонд ще продължи да работи за възстановяване на финансовата стабилност на Гърция. В това пък увери генералната директорка на МВФ Кристин Лагард след съобщението за референдум в страната по исканията на кредиторите.

 Заедно с другите кредитори ние непрекъснато нагаждахме нашия подход, напредвахме в преговорите, преследвайки двойна цел: да възстановим финансовата стабилност на Гърция и да дадем възможност за растеж и конкурентност на страната, каза Лагард преди съвещанието на министрите на финансите от еврозоната. Тя добави, че ще продължат да работят.

 Днешното спешно заседание на финансовите министри от еврозоната дойде след намерението на гръцкия премиер Алексис Ципрас да свика референдум на 5 юли във връзка с условията на международните кредитори за получаване на финансова помощ.

 Ципрас шокира опозиционните партии, като ПАСОК му поиска оставката, а хиляди гърци се наредиха на опашки пред банкоматите в Атина през изминалата нощ. Гръцките граждани се опитват да изтеглят максимална сума в брой от страх, че банките могат да затворят. Уплашените гърци вече близо 6 месеца всеки ден теглят пари от банките, а тази нощ се извиха огромни опашки пред банкоматите в Атина, където на места има по над 20-30 души на опашка. Един от тях - Йоргос Пистевос - каза, че е успял да изтегли само 700 евро, колкото е дневният лимит и при втория опит, е получил отказ.

 Само крайно дясната нацистка партия "Златна зора", единствена от опозиционния блок, не осъди решението на правителството на Ципрас за провеждане на референдум. Алексис Ципрас обяви, че въпросът по време на националното допитване ще бъде - приемате ли или отхвърляте условията на тройката – ЕК, ЕЦБ и МВФ?

 Централната банка на Гърция пък обяви, че прави всичко, за да е сигурна, че банкоматите са добре заредени с банкноти, докато опашките за теглене на пари непрекъснато растат след съобщението за предстоящия референдум.

 Европейската централна банка е готова да се намеси на момента, за да вдигне тавана на спешната помощ за гръцките банки (механизмът ELA), уверяват от няколко дни гръцки банкови източници.