Гърция одобри референдума, Ципрас зове за отхвърляне на евроусловията

Свят

28-06-2015, 09:17

Снимка:

Reuters

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Шефката на МВФ: Резултатите от референдума нямат правна сила

Предложението на гръцкото правителство за референдум по последните предложения на международните кредитори за реформи срещу предоставяне на финансова помощ, бе одобрено от гръцкия парламент тази нощ, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Със 178 гласа "за" и 120 "против" депутатите приеха предложението. Народните представители от радикалната лява партия СИРИЗА, политическите им съюзници от партия "Независими гърци" и депутатите от неонацистката партия "Златна зора" одобриха инициативата за референдум.

Против нея се обявиха представителите на консервативната партия "Нова демокрация", социалистическата ПАСОК, Гръцката комунистическа партия и центристката "Потами".

"В съответствие с предложението на правителството, на референдума гръцкият народ ще трябва да реши с гласуване дали да приеме, или да отхвърли проектоспоразумението, представено на 25 юни 2015 г. от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на Еврогрупата", се посочва в програмата на парламентарното заседание, предаде ТАСС.

Управляващата директорка на Международния валутен фонд Кристин Лагард изключи възможността да бъде дадена отсрочка на Гърция за погасяване на кредита й към фонда, крайният срок за което изтича на 30 юни, съобщи ТАСС.

"Когато говоря за МВФ, имам предвид международната общност. 1,6 милиарда долара трябва да бъдат платени до вторник в 18 часа вашингтонско време. Тези пари принадлежат на международната общност, в това число и на хора, имащи по-нисък стандарт на живот от гърците. Силно се надявам, че плащането ще бъде осъществено до 18 часа във вторник".

По думите й готвеният за 5 юли референдум в Гърция няма да има правна сила, тъй като предложението на кредиторите изтича на 30 юни и гърците ще гласуват за предложения, които на 5 юли вече няма да са в сила.

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас пък призова гърците да отхвърлят на референдума на 5 юли обидните по думите му условия, които поставят кредиторите, съобщи Ройтерс.

"Гръцкият народ ще каже едно голямо "не" на ултиматума и същевременно ще каже "да" на Европа на солидарността". В родината на демокрацията няма да молим председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум и германския финансов министър Волфганг Шойбле да ни дадат разрешение" за организирането на референдум. Такъв ще има "независимо дали им харесва или не", каза Ципрас.

Гръцкият премиер разкритикува министрите на финансите от еврозоната за това, че са се събрали вчера, изключвайки гръцкия си колега Янис Варуфакис.

Еврозоната ще направи всичко, за да избегне опасността от заразяване с гръцката криза, след като отказа да продължи програмата за финансово подпомагане на Атина след 30 юни, германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от Франс прес.

Има опасност Атина да не успее да върне 1,5 милиарда евро на Международния валутен фонд до 30 юни. Атина ще има големи затруднения през идните дни, предвиди Шойбле, но увери, че ще остане член на еврозоната.