БСП скочи срещу НАТО-вското оръжие у нас

Новините

28-06-2015, 15:31

Автор:

dobricutre.bg

Всичко от Автора

Междуличностни въпроси и другарски съд на пленума на истината на столетницата

На  т.нар.пленум на истината днес БСП си нищи вътрешните противоречия. Освен, че отказа да стане член на Изпълнителното бюро Корнелия Нинова обяви, че междуличностните конфликти ще съсипят БСП. Нароченият за отстрел от оперативното ръководство депутат и ексенергиен министър Драгомир Стойнев заподозря другарски съд срещу себе си  и обяви, че  „може би едно шумно малцинство е неудовлетворено и търси по някакъв начин изява”.

Извън кавгите БСП се обяви категорично против разполагането на тежка бойна техника в България и настоява държавният глава Росен Плевнелиев да отговори какви ангажименти е поемал от името на страната ни на срещата на върха на НАТО в Уелс. От партията изготвиха проект на декларация, която трябва да бъде приета днес на Националния съвет.

Ние, българските социалисти, многократно сме заявявали позицията си в подкрепа на мира и уреждането на спорове чрез средствата на международното право, пише в проекта за декларация, цитирана от blitz.bg. За нас трупането на оръжия е път към задълбочаване на противопоставянето!

Още през февруари, в политическа декларация на ИБ на НС „Не на войната! За мир в Украйна и в Европа!“, изразихме надежда, че България няма да се превърне в територия, на която се разполагат чужди военни части и техника за евентуални военни действия. Това е и последователната позиция на парламентарната група на БСП лява България.

Въпреки това президентът Плевнелиев и правителството правят точно обратното!

БСП настоява държавният глава да отговори какви ангажименти е поемал от името на страната ни на срещата на върха на НАТО в Уелс. Припомняме, че в България по онова време действаше служебно правителство без парламентарен контрол.

БСП изразява възмущение и не приема непоследователното, неаргументирано и объркващо обществото поведение на българското правителство в лицето на министрите на отбраната и външните работи. Недопустима е и липсата на позиция на министър-председателя.

БСП определя като несъстоятелно твърдението, че Споразумението за сътрудничество между правителството на Република България и правителството на САЩ в областта на отбраната от 2006 г. е достатъчно основание за разполагането на подобно тежко въоръжение.

Като равноправен участник на международната сцена, България сама трябва да определя източника на заплахите и необходимото ниво на защита. За България и българите Русия не е военна заплаха!

НС на БСП изразява съчувствие и съпричастност с жертвите на терористичните атаки от петък. В четири държави, в четири различни точки на света, включително в сърцето на Европа, бяха извършени терористични актове. В средите на насилствения екстремизъм и Ислямска държава се крие истинската заплаха за мира и сигурността.