БКО свири американската музика преди ваканция

Солист ще бъде кларинетиста Данчо Радевски

С вечер на американската музика ще закрият концертния си сезон 2014/2015 оркестрантите от Български камерен оркестър в Добрич. Концертът е на 30 юни /вторник/ в Огледална зала "Нели Божкова" от 19 часа.

Диригент на оркестъра е отново Алексей Измирлиев, а солист ще бъде Данчо Радевски – кларинет.

В програматаса включени произведения на Самюъл Барбър II (1910 –1981) - Адажио за струнни, Аарон Копланд (1900 –1990) - Концерт за кларинет, струнен оркестър, арфа и пиано, Джордж Гершуин (1898 –1937) - Приспивна песен, Разходка, 3 Прелюдии

Ленард Бърнстейн(1918 –1990) - Уестсайдска история,

" I Feel Pretty " , "Мария" , " Балконска сцена" , Една страна, едно сърце, Брачна сцена.

 Данчо Радевски е от Троян. Завършва средно образование в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен, след което продължава обучението си в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, в класа по кларинет на проф. Димитъp Димитров. След дипломирането си започва работа в оркестър „Симфониета“ на Българското национално радио, по-късно се присъединява към състава на Симфоничния оркестър на БНР, където работи и досега. Едновременно с концертите и записите с радиосимфониците, Данчо Радевски се изявява и като солист. Участва в различни камерни формации, концертира в Европа, Америка и Азия.

Великолепен тон, изискана фразировка, перфектна техника... Това са качествата, които веднага „грабват“ слушателя, докоснал се до изкуството на Данчо Радевски. Останалото, макар и зад кадър, също не е маловажно: безрезервната влюбеност в професията „музикант“ и невероятната отговорност, с която изпълнителят подхожда при подготовката на всяка следваща творба. Кларинетният репертоар, макар и не толкова необхватен като клавирния и цигулковия, все пак винаги може да предложи нови изкушения и изненади. Към тях Данчо Радевски е винаги отворен, както и към нови срещи с публиката, на която неизменно предлага интерпретации от най-висока класа.