Гръцките банки ще останат затворени до 6 юли

Свят

29-06-2015, 06:08

Снимка:

Reuters

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Външно министерство предупреди българите, пътуващи в Гърция, да носят пари в брой

Гръцките банки няма да отворят днес, за да се избегне финансовият колапс в страната, предаде "Блумбърг". Те няма да работят най-вероятно до 7 юли, два дни след датата, за когато е насрочен референдумът в страната. Премиерът Алексис Ципрас не уточни кога ще отворят отново.

През периода, в който банките са затворени, гърците ще могат да теглят по максимум 60 евро на ден.

Припомняме, по-рано съобщихме, че "най-вероятно" те няма да отворят и бе потвърдено тази вечер след заседание на гръцкото правителство. Това е съобщил за медиите след срещата на кабинета от главния изпълнителен директор на банка Piraeus, а по-късно премиерът Ципрас потвърди.

По-рано днес стана ясно, че Европейската централна банка замразява отпускането на средства по програмата за отпускане на спешна ликвидна помощ на гръцките банки в неделя. Те зависят от спешната ликвидна помощ (ELA) на ЕЦБ, за да не фалират.

Финансовият министър Янис Варуфакис е заявил, че ще направи изявление по-късно.

Стана ясно също така, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е изпратил искане за удължаване на гръцката спасителна програма, която изтича на 30 юни.

Финансовите министри от еврозоната не удовлетвориха желанието на Атина да се удължи програмата с няколко дни. Те бяха шокирани от обявеното от премиера на Гърция Алексис Ципрас решение да се проведе референдум за предложенията на кредиторите. В ранните часове на днешния ден парламентът на Гърция одобри националното допитване, което ще се проведе на 5 юли.

Вчера имаше огромни опашки пред банкоматите в гръцките градове. През последните седмици ЕЦБ всекидневно увеличаваше финансовата помощ за гръцките банки, като таванът достигна до около 90 милиарда евро.

Министерството на външните работи съветва българските граждани, които имат намерение да пътуват до Гърция, да бъдат подготвени за възможността, че банковите услуги - включително обработка на кредитни карти и обслужване на банкомати  в цялата страна, потенциално биха могли да станат ограничени за неопределен период и препоръчва наличие на достатъчно евро в брой за покриване на извънредни ситуации и непредвидени обстоятелства.