Стартираха лентите "В Двореца"

Добрич Лайф

29-06-2015, 11:36

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стартира 13-то издание на фестивала „В Двореца” – Балчик 2015

От 13-ия Международен фестивал на късометражно кино

Социални проблеми, хорър, пародия, гротеска, ексцентрика се преплитат - понякога в един и същи филм, в конкурса на 13-ия Международен фестивал на късометражното кино "В Двореца" – Балчик, съобщава БТА.

Своеобразен бунт срещу пасивността на хората към абсурдите и лъжите, сред които живеем, е документалният филм "Къщата на духовете в Мусачево" на Емил Денев.

"Исках хората да се замислят, че живеем в един свят на несправедливостта. Въпреки че всички виждат какво става, никой не предприема нищо. Материалното е водещо в нашия живот, затова случката във филма не е учудваща, но не може медиите в национален ефир да разгласяват абсолютни лъжи", коментира режисьорът на дискусия след прожекцията.

В началото екипът използва хорър похвати във визията и атмосферата около къщата, после историята се превръща в драма.

Изоставената къща в Мусачево, около която са били спекулациите в средствата за информация, е собственост на 81-годишния Любен Божилов. Той разказва, че не е имал възможност да се грижи за нея, защото е работел по друг строеж в София. След като умира съпругата му, всичко губи смисъл за него. Единственото му желание е да завърши кооперацията в столицата и да я дари за училище "Надежда", на името на жена му, за бедни деца с изучаване на английски език.

"Единствената магия сме ние - че съществуваме" - коментира Божилов разпространяваните слухове, ритуали за "разваляне на магии" и други нелепости в публичното пространство по повод на къщата.

Според надписите във филма сградата вече е готова, сега Божилов търси пътища за дарението.

Като трагедия завършва киноразказът за афганско момиче, ранено при злополука, спасено от германски войник от международните умиротворителни сили в Афганистан, във филма по действителен случай "Nabilah" на германския режисьор Paul Meschuh. Девойката предпочита да се простреля с оръжието на спасителя си, вместо да бъде пребита с камъни от семейството и съселяните си, защото е "обезчестена".

Глобалните политически теми, съчетани с емоционални истории, са характерни и за останалите над 15 късометражни филма на режисьора, представяни на различни фестивали.

През пародията, гротеската и черния хумор е разгледана тревожната тенденция за застаряването на населението - в случая в Испания, и преди всичко мерките за "решаването на въпроса" в трудната икономическа ситуация, в испанския филм "Your sign here". "Решението" е кампания на властите по евтаназия на "безполезните" хора.

Важен обществен проблем - опазването на паметниците на културата, на местата с висока стойност за духовния живот на общността, е представен забавно и артистично в канадската документална анимация "Last dance on the Main" - за съхраняването на булевард с исторически сгради в Монреал, застрашен от набезите на политици и инвеститори.

Ексцентрична артистична закачка с големите в изкуството е американският експериментален филм "Sabre dance"на руския режисьор Иля Рожков - мистификация около среща на Арам Хачатурян и Салвадор Дали.