Пловдивските Реформатори залагат на биотехнологиите

Мисия Пловдив

29-06-2015, 16:56

Снимка:

pixabay.com

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Искат да се изгради агробизнес парк, който да осигури 30 хил. работни места

80-те милиона лева за Пловдив по ОП "Региони в растеж“ да бъдат използвани приоритетно за проекти, свързани с изграждането на трите индустриални зони в интегрирания план за градско развитие. За това се обявиха Реформаторският бизнес клуб и пловдивското ръководство на ДСБ.

Според председателя на десния бизнес клуб Румен Хорев от трите зони в Пловдив първо трябва да се развива индустриалната в квартал "Гладно поле“. Там може да се направи Агро фууд парк, който да събере на едно място потенциала на пловдивските специализирани ВУЗ-ове, бизнеса и местната власт, смята той. Интерес към подобен клъстър има и от Селскостопанската гимназия Садово - община Марица.

Румен Хорев призова Пловдив да заложи на биотехнологиите, които са бъдещето в сектора. Развитието на "Гладно поле“ като високо технологичен агробизнес парк ще осигури нови 30 000 работни места от висш клас, смята той.

Според председателя на ДСБ в Пловдив Пепа Деведжиева бизнесът се задъхва от недостиг на квалифицирани кадри, а държавата и общината не правят нищо, за да ги задържат. Реформаторите изчисляват, че приходите от този агробизнес парк могат да започнат да се получават след 4 – 5 години.