Петър Иванов - Вертер измислил "Л" на Левски

Почитат годишнина от неговото рождение

В Левски отбелязаха годишнината от рождението на един от първите си големи вратари - Петър Иванов - Вертер. Той влиза в историята не само с участието си на Олимпиадата, но и с факта, че първи в историята на клуба слага знаменитото главно „Л" на екипа си

Днес се навършват 112 години от рождението на легендарния вратар. Роден на 29 юни 1903 година, той прави първите си футболни стъпки в тима на Скобелев - един от клоновете на спортен клуб Левски.

Още юноша, през 1920г. намира място в първия отбор на „сините" и до края на кариерата си е отдаден изцяло и единствено на любимия отбор.

За Левски играе в 76 шампионатни мача, 35 международни и 32 други мача. Два пъти е носител на столичната Купа „Улпия Сердика" (1926, 1930). Четири пъти е столичен шампион(1923, 1924, 1925, 1933). Шампион и носител на Купата на България през 1933 г.

Той е един от най-популярните вратари на Левски в първите години от съществуването му, смятан за родоначалник на силната вратарска школа на клуба.

За първи път вратарят на СК Левски Петър Иванов - Вертер поставя сам буквата "Л" като емблема на своя клуб на гърдите си през 1921 г.

Под буквата "Л" извезва лаврови клонки, за да подчертае непреходността на вече съществуващият от едно десетилетие футболен клуб. Същата емблема се използва в периода от 1956 г. (след възстановяване на името на отбора) до 1962 г. като емблема върху бланките на футболното дружество.

Иванов е и първият вратар на националния отбор на България, за който записва 2 участия.

Участва в Олимпийските игри в Париж през 1924 г., като е на вратата в единствения мач на българите в турнира - срещу Ирландия(0:1).Отива си от този свят на 18 януари 1969 г.

Ръководството, футболистите и служителите на ПФК Левски се покланят пред светлата памет на Петър Иванов - Вертер.