Създадоха изкуствена кръв

Свят

30-06-2015, 06:59

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Откритието ще направи донорството ненужно

Британски изследователи са създали изкуствени еритроцити - червени кръвни телца, които в бъдеще в някои случаи могат да заменят донорската кръв. Учените планират да извършат първите клинични изпитания по преливане на изкуствени еритроцити през 2017 г. Подробности за резултатите от работата на специалистите са качени на сайта на специализираното подразделение на Министерството на здравеопазването на Великобритания. Британските учени подчертават, че целта на работата им не е донорската кръв да бъде заменена изцяло от изкуствено създадените еритроцити. Червените кръвни телца ще бъдат използвани при присаждане на органи на пациенти с редки кръвни групи тоест при тези хора, при които е трудно да бъдат намерени донори. Изследователите планират да извършат клинични изпитания през 2017 година. Медиците подчертават, че ако работата им завърши успешно, това ще е истински пробив в съвременната медицина.
Някои изследователи работят по заместители на основата на хемоглобиновата молекула, която свързва кислорода в червените кръвни телца. Един от продуктите – Hemopure, е базиран на говежди хемоглобин и е одобрен за употреба върху хора в Южна Африка през 2001 година. В момента е подложен на клинични тестове в САЩ, а вероятната му употреба ще бъде свързана с лечение на анемия. Други учени се опитват да направят изцяло синтетични заместители на основата на перфлуоровъглероди. Но версията, която НЗС на Великобритания ще тества, е основана на истински кръвни клетки, модифицирани в лаборатория. Първата промишлена разработка на червени кръвни телца е дело на Робърт Ланза, главен научен директор в Ocata Therapeutics. През 2011 г. Люк Дуей от университета „Пиер и Мария Кюри” в Париж извършва първата трансфузия на червени кръвни клетки, модифицирани в лаборатория. Манипулацията е извършена върху доброволци. Клетките се държали като естествени и около 50 процента от тях все още циркулирали в кръвта 26 дни след преливането.
През 2011 г. Дуей казва, че ще е голямо предизвикателство мащабът на производство да се увеличи дотолкова, че изкуствените клетки да стигат за нормално кръвопреливане. При неговия експеримент са били инжектирани над 10 милиарда изкуствени клетки, но това се равнява само на около 2 милилитра кръв. Екипът на Ланза е успял да генерира 100 милиарда клетки, но методът им включвал използването на стволови клетки, които са предмет на
сериозна полемика. Но дори така те успели да направят само една двадесета от нужното количество за нормално кръвопреливане.
Броят на кръводарителите във Великобритания е паднал с 40 процента само за миналата година. Поради този стремглав спад НЗС смята, че алтернативните източници може да се превърнат в животоспасяващ фактор. Изкуствената кръв може да е от полза и за хора с редки кръвни групи, за които иначе трудно се намират донори.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен