Закъснелите ученици ще повтарят до 4-и клас

Общество

30-06-2015, 07:25

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Променят формулата за изчисляване на делегираните бюджети

Закъснелите ученици, които са с три години над възрастта за съответния випуск, ще повтарят учебната година от 1-ви до 4-ти клас, ако имат слаб успех. Това са едни от последните промени в Законопроекта за предучилищно и училищно образование, който бе приет на второ четене от депутатите от образователната парламентарна комисия, пише "Монитор". Освен че ще повтарят годината, ако се налага, те ще получават и количествени оценки като двойки и шестици
Учениците, които са тръгнали навреме на училище или са закъснели с по-малко от три години, няма да повтарят учебна година, нито ще получават количествени оценки.
В Законопроекта се предвижда и корекция във формулата за делегираните бюджети, съобщи вчера зам.-образователният министър Ваня Кастрева, която беше в Русе, за да открие Балканската олимпиада по математика, в която участваха 54 ученици от различни държави. „Не бихме искали училището и учителите да бъдат строго зависими от броя на своите ученици”, допълни заместник-министърът. Кастрева каза още, министерството разчита много на общините за извършване на летните ремонти в училищата. Тя уточни, че в бюджета на МОН за тази година няма предвидени повече средства за дейността, но се очаква местните управи да помогнат, тъй като „образованието е обществено дело”. Кастрева съобщи още, че в момента министерството работи много активно с работодателите по списъка със защитените професии в училищата и предстои публичното му обсъждане. Според зам.-министъра във финансирането на тези паралелки трябва да участва както държавата, така и бизнесът В Балканската олимпиада, която започна вчера участват представителни отбори на 11 балкански страни – Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора.
Като домакин България участва с два национални отбора и отбор на града домакин – Русе.
„Това е едно изключително събитие на Балканите и особено за България, нашите информатици имат име на едни от най-добрите, така че се надявам да бъде едно силно състезание на знания, и в което да победят най-добрите. Най-много ще подкрепям българския отбор, защото все пак имаме достатъчно традиции, а е важно това което наследяваш да го пренесеш успешно в бъдещето”, заяви Кастрева.