СГС показва пътя на реформите

Крими

30-06-2015, 09:59

Снимка:

© Sofiautre.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

ВАС скочи срещу промените в Конституцията

Избират председател на СГС

Противниците на промените пускат пропаганден шум, заяви членът на ВСС Калин Калпакчиев

Противниците на промените пускат пропаганден шум. Това мнение изрази членът на ВСС Калин Калпакчиев в ефира на bTV по актуалната тема за съдебната реформа. Кадровикът така и не назова конкретни имена, но поясни, че това са хора, на които статуквото им е удобно такова, каквото е. „Те са в публичното пространство, няма нужда да ги изреждам", лаконичен бе Калпакчиев.

Според него съдиите, независимо от опитите за пропаганден шум, гледат сериозно на промените и предлагат конструктивни неща.

С поглед към събитията от миналата седмица и по-специално изборът на нов председател на Софийски градски съд, членът на ВСС изтъкна, че през примера на СГС и промените можем да видим ясно какъв е пътят на реформите. По думите му, благодарение на активността на съдиите и конкретната им намеса, бяха решени въпроси, които ръководството на СГС години наред не решаваше.

Според Калпакчиев, с предлаганите от Правосъдното министерство промени, съдиите ще имат реални правомощия да решават проблемите с командироването, натовареността на съдиите. Проблемът с командироването до голяма степен в СГС е решен, подчерта той.

Калпакчиев се абстрахира от мнението на мнозинството във ВСС, че е необходимо Велико народно събрание, за да се извършат промени в Конституцията. "Седем-осем членове не сме на това мнение", категоричен е той. Според него това твърдение е невярно логически погрешно и лесно може да бъде опровергано.

„Вместо да се каже каква промяна трябва да бъде направена и то от парламента, ние тръгваме по обратния път", констатира Калпакчиев. Той припомни изказване от 2009 г. На конституционалиста Румен Янков, който написал по повод решение на Конституционния съд, че: "На Конституционния съд се гледа като на „торба с късмети".

Кадровикът е категоричен, че промяната трябва да бъде приета от парламента. Ако след бъде сезиран Конституционния съд, едва тогава той ще се произнесе дали за това е нужно Велико или обикновено народно събрание.

Във варианта Велико народно събрание Калпакчиев заподозря една цел - да каже, че реформите са невъзможни и да ги отложи.

Калпакчиев коментира и темата явно/тайно гласуване във Висшия съдебен съвет. Той се позова на решение на Конституционния съд отпреди пет години, в което съдиите казват, че явното избиране на председатели на съдилища не само, че не е противоконституционно, а е силна гаранция за прозрачност и демократичност в работата на ВСС.