Френските власти задържаха двама мениджъри на Юбер

Свят

30-06-2015, 12:08

Снимка:

newtrend.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тайни клиенти ще следят дейността на „Юбер” такситата

Обвинението е за транспортни услуги без заплащане на данъци и такси

Двама мениджъри на френското подразделение на Юбер са задържани на разпит по разследване за незаконна дейност през приложението UberPop, съобщава АПФ.

Говорителят на френското подразделение на Юбер потвърди, че главният изпълнителен директор на компанията Тибо Семфал е извикан на разпит от следствието заедно с мениджъра за Западна Европа Пиер-Димитри Гор Коти.

Полицейската акция по разследването, образувано още през ноември 2014 г., идва няколко дни след мащабната акция на таксиметровите служители в Париж и големите градове на Франция.

Обвинението е за ръководене на нелегална организация за предоставяне на транспортни услуги без плащане на съответстващите данъци и такси за подобна дейност.

В основата на разследването е приложението за смартфони UberPOP, което беше обявено за незаконно след промени във френското законодателство от октомври 2014 г. Според разследващите има налични доказателства за предполагаемо "незаконно съхранение на лични данни извън позволения срок".

Американската компания-майка се опитва от няколко месеца да оспори легитимността на закона, който криминализира дейността й във Франция, включително внесе две жалби срещу държавата пред Европейската комисия, припомня уебкафе.

Тази услуга се предлага от известно време и набира скорост и в София.