Нови 14 млн. лева за земеделците

Европари вече няма да горят заради технически грешки

Нов транш от 14 млн. лв. директни субсидии за ниви ще бъдат изплатени днес от фонд „Земеделие“ на земеделските производители, съобщи аграрният министър Десислава Танева по време на втората дискусия “Деветте пътя към еврофондовете”. Помощта ще стигне до около 90 000 земеделски производители. Организатори на събитието са Министерството на земеделието и храните, КРИБ и вестниците „Труд“, “24 часа” и “Български фермер”.

С тях общата сума изплатени субсидии за ниви ще нарасне до 1,8 млрд. лева, каза още министърът. На практика това са изравнителни плащания след спорове дали нивите им са подлежали на субсидиране. Още в края на януари земеделските производители получиха по 27 лева на декар.

Европари по Програмата за развитие на селските райони за биоземеделие няма да горят занапред заради технически грешки. Това съобщи вчера аграрният зам.-министър Васил Грудев по време на втората дискусията.

„Категорично МЗХ работи и залага изменения на наредбата за технически грешки, заложени от контролиращите лица в системата да се поправят и след законовите срокове и земеделските производители да получават субсидиране“, каза Грудев.

Коментарът му дойде по повод въпрос на Мариана Милтенова, шеф на Съюза на градинарите в България. Милтенова посочи, че заради сгрешени кодове от сертифициращите органи, които контролират биологичните производители, европарите не стигат до производителите. Грудев обаче посочи, че понякога грешките не са технически, а целят по-високи субсидии.