Марешки прехвърлил имуществото си на роднини

Прокуратурата обжалва отказа да се допусне конфискация на имуществото на бизнесмена

Варненският апелативен съд ще се произнесе до месец по протеста на Окръжната прокуратура срещу отказа на Окръжния съд да допусне конфискация по отношение на Веселин Марешки. Бизнесменът е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Второ РУП за изнудване. Посочено е, че през есента на миналата година, за да принуди Асен Миланов да заплаща месечно по 10 000 лева, Марешки го заплашил с увреждане на имуществото.

Според обвинението, заплахата била за разрушаване на стопанисваното от Миланов заведение "Ред хот пица", за създаване на пречки или преустановяване на търговската дейност на пицарията. През октомври м. г. Марешки е предявил претенции по повод дължим наем за прилежащи части и тераса към помещението, в което се намира пицарията, стопанисвана от Миланов.

Разследването установило, че в преследване на тази цел той спрял ел. захранването, частично съборил незаконно изградената тента и влязъл във физически конфликт с общинския съветник Костадин Костадинов. Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество, собственост на "Ред хот България", а размерът на щетите възлизал на 14 802 лева.

Окръжна прокуратура Варна е поискала първата съдебна инстанция да наложи запор на банкови и на разплащателни сметки на бизнесмена, на акции в две акционерни дружества за повече от 13 млн. и 600 хиляди лева, както и на ограничено вещно право на строеж от сграда за ваканционен отдих. Варненският окръжен съд (ВОС) е преценил, че няма убедителни доказателства, които да водят към извода, че Марешки е осъществил заплаха.

Незаконно изградената тента била установена по надлежния ред от Община Варна, която е издала предписание за събарянето й. Според ВОС не са налице обосновани данни за предявеното спрямо Марешки обвинение за изнудване, а искането за налагане на мерки, реализиращи сериозно вмешателство в имуществената сфера на обвиняемия са неоснователни.

В протеста на Окръжна прокуратура се посочва, че през март тази година Марешки е прехвърлил търговски дялове в над 100 дружества на свои родственици. Обвинението настоява за налагане на своевременни обезпечителни мерки до приключване на наказателното производство спрямо бизнесмена и посочва банкови сметки, акции и ограничено вещно право на строеж, собственост на Веселин Марешки, спрямо които да бъдат определени обезпечителни мерки.

Защитата на бизнесмена поиска от втората съдебна инстанция да бъде потвърдено определението на ВОС и посочи, че прокуратурата не е събрала доказателства кой е собственик на акциите от двете дружества, чийто запор се иска. Имуществената вреда е в размер на 14 800 лева, а претендираният запор е за повече от 13 млн посочи адвокатът на Марешки.