Манюел Ванс: Франция се радикализира безпрецедентно

Свят

30-06-2015, 18:48

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Властта се кани да затвори джамията - извор на терористки послания

"Терористичната заплаха във Франция се увеличава с радикализацията на населението", заяви министър-председателят Манюел Валс пред Нажионалното събрание.

"Напоследък проведените в света, включително във Франция, атаки, показват, че нивото на терористична заплаха е изключително високо. Това е така в нашата страна, в цяла Европа и в много други държави като САЩ, Австралия, Канада, както и в рамките на мюсюлманската страни, които са засегнати от това на първо място", каза той.

Според Валс Франция преживява безпрецедентна масова радикализация на населението. Около 1800 души са взели или участват в действията на ислямистките групи в Сирия и Ирак. "От арестуваните 306 души, 169 са все още в процес на разследване. Като цяло, във Франция се водят 145 дела за тероризъм и радикален ислям", обяви премиерът.

"Войната срещу тероризма и муджахидините ще бъде дълга, както във Франция, така и в други страни", каза Валс. Премиерът увери, че правителството полага "всички усилия, за да се гарантира сигурността на френските граждани." Той припомни, че новите закони за борбата срещу тероризма значително разширяват възможностите на властите в страната.

Валс заяви, че е готов, ако е необходимо, да се затвори джамията, където радикалният ислям се проповядва. "Възнамеряваме да използваме всички възможни методи, за да се попречи на терористите", подчерта той.