Почистиха дюните край Шабла

В националната кампания „Да изчистим България заедно”

И тази година Община Шабла и Сдружение за опазване на дивата природа (СОДП) се включиха в националната кампания „Да изчистим България заедно”.  Акцията се проведе на 27 юни 2015 г. и в нея взеха участие представители на Общинска администрация Шабла, членове и симпатизанти на СОДП. Почистен беше участъкът от пясъчни дюни, отделящ Орлово блато (югоизточната част на Дуранкулашко езеро) от морето, който „олекна” с около 50 чувала разнороден боклук. Още толкова отпадъци бяха събрани от плажа на къмпинг „Добруджа” – Шабла с помощта на работниците от Програмите за временна заетост. В кампанията се включиха и от кметството в Дуранкулак чрез почистване на речното корито  в селото.
Пясъчните дюни са сред най-редките местообитания в България, а растящите по тях сухолюбиви растения – сред най-застрашените в европейски мащаб. От друга страна замърсяването на водните обекти е сред рисковете, които често причиняват наводнения и бедствия, предвид на което в България обхвата на инициативата е разширен до почистване на реки и водоеми в цялата страна. Инициативата се проведе в навечерието на Международния ден на р. Дунав – 29 юни и в нея се включиха всички Европейски държави, разположени по поречието на реката, организирайки доброволчески акции за почистване.
Община Шабла и Сдружение за опазване на дивата природа благодарят на всички, взели участие в почистването, както и на управителя на къмпинг “Космос” за извозването на отпадъците от почистения обект.