На многая лета за Старозагорската опера!

Стара Загора Лайф

01-07-2015, 15:49

Снимка:

Държавна опера Стара Загора

Автор:

Стара Загора Утре

Всичко от Автора

Тя днес става на 90 години и ще бъде почетена със звезден спектакъл на Античния форум

21:00 е началният час на юбилейния концерт, посветен на 90 години от създаването на първата извънстолична опера в странната. Античен форум "Августа Траяна" е домакин на спектакъла, с диригент Маестро Мартин Пантелеев. Калуди Калудов, Костадин Андреев, Юлиан Константинов, Анна Дитри, Таня Иванова и Александър Крунев пристигат специално, за да се присъединят с изпълненията си към празника на Старозагорската опера. Публиката ще се наслади и на изпълненията на солистите на Държавна опера Стара Загора: Елена Баръмова, Русалина Мочукова, Александър Марулев, Деси Стефанова, Яница Нешева, Михаела Берова, Иван Кабамитов, Ивайло Йовчев, Борис Тасков, Георги Динев, Гергана Русекова, Валери Турманов, Нина Димитрова, Марк Фаулър, Милко Михайлова. Участват хор, оркестър и балет в една вълнуваща програма с най-любимите арии, дуети и ансамбли от популярни опери, оперети и мюзикъли.

Държавна опера Стара Загора е първата извънстолична опера в страната. Рождената и дата е 1 юли 1925 година - с премиерата на операта "Гергана" на Маестро Георги Атанасов. На 22 март 1928 г. тя бива обявявена за Южнобългарска районна опера. От март 1933 г. продължава дейността си със собствено ръководство. Пръв нейн директор е Димитър Христов, а диригент - Александър Георгиев. На 14 май 1934 г. е наречена Старозагорска общинска опера. От 1942 г. Общината й предоставя за репетиции бившата сграда на Радио Стара Загора, срещу Градската градина (днес Универсален магазин).

Важен момент в историята на Старозагорската опера е 1946 година, когато държавата, която до този момент частично е подпомагала дейността й, оценявайки нейния принос за нашата култура, изцяло поема издръжката й.
През 1971 г. е открита новата й сграда. Това е първата сграда в България, строена специално за за тази цел. При посещението на делегация от британски музиканти, гостите са удивени, че по това време в България може да бъде изградена съвременна оперна сграда, каквато в Лондон тогава още няма. Това е оповестено и в тяхната преса.

През 1991 сградата бе унищожена от пожар. След дълги години на събиране на средства за възстановяване, включително чрез дарителски сметки от родолюбиви граждани, най-после с изключителното финансово съдействие на Община Стара Загора, ремонтът приключва и на 5 октомври 2010 (празникът на града), с премиерата на операта "Кармен" от Жорж Бизе - отново се отвариха вратите на най-красивата оперна сграда в България.

След реконструкцията Старозагорската опера вече разполага с най-голямата и модерна въртяща се сцена у нас. Изпълнена е и система за художествено осветление, до голяма степен близка до световните образци. С ново интериорно обзавеждане са фоайетата, в едно от които е реставрирано оцелялото изключително ценно керамично пано на академик Дечко Узунов. На 16 декември 2010, в деветото издание на конкурса "Сграда на годината" в категория "Култура, наука и религия", наградата е за Операта в Стара Загора.

Тя поддържа изключително богат репертоар от класически оперни и оперетни заглавия, барокови произведения, модерни балетни спектакли, представления за деца.
Въпреки трудностите, пред които екипът на културната институция е изправен в момента, въпреки тежкото финансово състояние, трупата продължава да работи усилено и да подготвя нови заглавия.

"За мен Старозагорската опера е съдба. Винаги съм се връщал тук и съм държал на нейното име", разказа пред Дарик една от най-ярките звезди на Държавна опера Стара Загора Александър Марулев.