Борисов иска премахване на триинстанционното производство по наказателни дела

Общество

02-07-2015, 06:00

Снимка:

Bulgariautre.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бързите присъди да са за битови престъпления и катастрофи

Премиерът Бойко Борисов се обяви за бързи присъди при битови престъпления и катастрофи, като за целта може дори да бъде съкратено триинстанционното производство по определени наказателни дела, пише в. "Труд". Позицията му бе заявена и пред министрите, и пред парламента вчера. Той обаче не обясни какво точно има предвид - само две инстанции или може би една.
“За много от престъпленията се занимават три инстанции и докато минат тези три инстанции, минават години. Много ми се ще на фона на всички големи работи, които правим със съдебната система, да се използва случаят и това да се промени“, каза Борисов на вчерашното правителствено заседание.
“Като извърши някой престъпление днес, сиреч кара с превишена скорост, да му се вземе книжката или да му се наложи санкция и тя да влезе в сила веднага”, разви тезата си Борисов. По-късно в парламента обясни, че чака инициатива за законови промени от двамата ресорни министри - Румяна Бъчварова и Христо Иванов, които депутатите да одобрят.
“Ако искаме да има реален ефект, трябва да бъде съкратен съдебният процес. Ако правим съдебна реформа, това трябва да е основната й част”, каза още Борисов в парламента. И даде примери: “Десетилетия да си говорим за хора с висящи дела. Сандански е най-ярък пример. Години наред се точат - първа, втора, трета инстанция. Същият проблем е и в митниците, и в КАТ - 1, 2, 3 акта, после обжалване и накрая изтича срокът на годност, или на английски език давностен срок”.
В изказването си Борисов подхвана и темата за адвокатите: “Хванат някой, той си вземе адвокат, пускат го на свобода, той ще отиде да открадне пак, за да си плати таксата към адвоката. В момента е едно златно време да си адвокат. Казвам това при цялото ми уважение към адвокатите, сигурно до довечера ще получа някое писмо. Да променим закона така, че да е 50:50 шансът да ги осъдим (б.а. - престъпниците)”.
По-късно комисията по вътрешна сигурност в НС изслуша МВР за престъпността. “За първите 5 месеца отчитаме намаляване на криминалната престъпност. Има ръст на разкриваемостта с 5%”, отчете главният секретар на МВР Георги Костов.