Емоции от Международния фестивал на изкуствата „Трикси“

Лято, слънце и мечти...

Завърши поредното издание на МФИ „Трикси“, Албена 2015, организиран от Арт-център „Стринджендо“, под патронажа на Министерство на културата. От 23 до 28 юни деца от България, Румъния, Америка, Украйна, Португалия, Ливан и Русия завладяха сцените на курорта Албена. Прекрасните гласове на певците, ритмичните стъпки на танцьорите, виртуозните изпълнения на инструменталистите радваха участниците във фестивала и гостите на Албена. Международно жури с председател проф. д-р Пламен Арабов работи безпристрастно и раздаде много и заслужени награди.

Проф. д–р Ростислав Йовчев, член на международното жури в раздел „Класика“ сподели:

„С всяка изминала година фестивалът се развива все повече. Откриваме млади таланти от различи страни и особено радващо е нивото на българските участници – все по–мотивирани, прецизни и разнообразни сценични изпълнения.“

Младите поп изпълнители Дамян Попов и Мия са очаровани от нивото на фестивала и уменията на младите, които идват след тях:

- “Невероятна атмосфера и изключително високо ниво! Удоволствие е да журираш толкова талантливи артисти!“ 

- „Перфектна организация, впечатляваща  фестивална програма и концерти!“.

Румяна Иванова, ръководител на Арт войс център, Пловдив: „Фестивалът дава възможност за създаване на прекрасни приятелства. Международното жури работи безпристрастно и ни показва, че пътят по който вървим е правилен.“

Фурор предизвика финалът на Гала концерта – дванадесет минутно представление, подготвено в ръководения по време на фестивала от Анна Kравец и Александър Прохоров, USA, Workshop “Животът е мюзикъл“. Пред погледите на зрителите оживяха откъси от мюзикъли, изпълнени от 36 певци и танцьори от България, Америка, Румъния и Португалия. Чудесен край на приказната фиеста, наречена „Трикси“!

Гран при в раздел хореография журито присъди на Гала Захариева - Спортен танцов клуб „Зоки“.  Гран при в раздел „Класика“ отлетя за Бостън при прекрасните „Lucky ten“.

Специални дипломи от Министерство на културата за творчески постижения получиха педагозите Румяна Иванова – Арт войс център Пловдив, Бонка Скорчелиева – Детска музикална студия „ДО РЕ МИ“, Силистра, Зорица Радловска – Спортен танцов клуб „Зоки“, В. Търново. Две дипломи отлетяха към Америка. Те са за Анна Кравец и Александър Прохоров - членове на Международното жури, ръководители на Lucky ten  studio и майстори на проведения Workshop „Животът е мюзикъл“.

Организаторите от Арт център Стринджендо са щастливи, защото фестивалът продължава с представянето на Лауреатите на Международни конкурси в чужбина. Първите два в началото на юли в Румъния. До средата на август следват пътувания и участия в Китай, Чехия и Португалия.

Успех на талантливите деца на България и до нови срещи на следващото издание на фестивала в края на август.