Британският Шиндлер почина на 106 години

Свят

02-07-2015, 11:52

Снимка:

en.wikipedia.org

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

През 1938 година сър Никълъс Уинтън спаси 669 деца от нацистките концлагери

Британският Шиндлер почина на 106 години
През 1938 година сър Никълъс Уинтън спаси 669 деца от нацистките концлагери

Сър Никълъс Уинтън, който организирал спасяването на 669 деца от нацистки концлагери в Чехословакия, почина на 106-годишна възраст, съобщи Си Ен Ен. Бившият брокер на неджижими имоти уредил влакове да извозят малките еврейчета от окупирана Прага до Великобритания. Новината за смъртта на британския Шиндлер беше потвърдена от зет му, уточнява уебкафе.

Всички знаят историята на Оскар Шиндлер и са гледали филма "Списъкът на Шиндлер" на Стивън Спилбърг. Лентата е базирана на действителен случай и разказва за бизнесмена Оскар Шиндлер, който успява да спаси живота на над 1000 евреи по време на Втората световна война. Той обаче съвсем не е бил единственият, рискувал всичко, за да спаси колкото се може повече невинни хора.

Никълъс Уинтън е роден на 19 май 1909 г. в еврейско семейство в Лондон. За кратко живее в Германия, където работи в банка. Когато нацистите започват да се надигат, се мести обратно на Острова.

През 1938 г. Уинтън решава да не отиде на планирана почивка в Алпите. Вместо това тръгва за Прага с една цел - да помогне на хората. Той бил убеден, че войната ще избухне всеки момент и бил дълбоко разтърсен от насилието срещу евреите в Германия и Австрия.

В Прага се свързва с международните посолства, за да уреди убежище за множеството граждани на Чехословакия, застрашени от нацистите. Единственият положителен отговор идва от Великобритания. Британските посланици обаче получават стриктни инструкции. Допускали се само деца, а цената била по 50 лири.

Офисът на Уинтън се изпълнил с родители, умоляващи го да спаси децата им от нацистите. Когато всички малчугани били регистрирани и им били намерени домове, дошла най-трудната задача - Уинтън да се увери, че те ще стигнат живи и здрави.

Визите били фалшифицирани от съображения за сигурност. Въпреки всичко, 8 влака с деца успешно достигнали до Великобритания през Германия и Франция. Последният, девети влак с 250 деца, не достигнал целта си, защото на 1 септември 1939 г. избухнала войната. Въпреки този последен неуспех, Никълъс Уинтън е пряко отговорен за спасяването на 669 човешки живота.

През 1988 г., когато съпругата му открива папка със снимки и пълен списък с имената на спасените, светът научава за неговия подвиг.

По-късно Уинтън става почетен гражданин на Прага, а през 2002 г. кралица Елизабет II го удостоява с рицарско звание. Награден е и с приза Гордостта на Великобритания. През 2008 г. е номиниран за Нобелова награда. Експонирани са негови статуи в Мейдънхед и в Прага.

През 2009 г. историческа влакова композиция тръгна от Прага за Лондон в чест на британеца, който в навечерието на Втората световна война спаси от сигурна смърт 669 деца. Специалният влак, наречен "Влакът на Уинтън", тръгна от централната гара в Прага и мина по същия маршрут като организирания преди повече от 70 години спасителен превоз. В Лондон пътниците се срещнаха с Никълъс Уинтън. Сред тях бяха някои от "децата на Уинтън" и техните потомци.

Повече от 370 деца, спасени от Уинтън, не знаят цялата история, защото следите им се губят.