Полицаи пазят домовете на евакуираните перничани

Животът

02-07-2015, 13:10

Снимка:

bTV

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Незаконен добив на въглища в Пернишко

Бедствено положение в Пернишко

Продължава оценяването на щетите по къщите и терена в пернишкия квартал "Рудничар"

Продължава оценяването на щетите по къщите и терена в пернишкия квартал "Рудничар", където на 1 юли беше обявено бедствено заради свлачище, съобщи БНР. Разместването на земната маса е резултат от незаконен добив на въглища. Пропукани са три къщи, жителите им са настанени в общински жилища. Районът е с постоянна полицейска охрана.

Причина за бедственото положение е 15-метрова галерия, в която цигани копаят, за да добиват незаконно въглища. "Няма други поражения, тъй като районът е отцепен и се охранява от полиция", каза кметът на Перник Иван Иванов.

"След като излезнат специалистите с необходимите становища, ще искам помощ от държавата, тъй като справянето с тези нарушители, които добиват незаконно въглища, е много трудно. Собствеността е на "Елит груп", която е концесионер на "Мини открит въгледобив". Поисках писмено вчера да ни разрешат ние да ги разрушим и да ги затрупаме.

Взехме решение да започне законодателна инициатива за криминализиране на тези деяния. По друг начин не можем де се справим с проблема. За съжаление, когато ги хванем, само им отнемаме добитото, нищо друго не можем да им направим. Имам над 15 преписки, върнати от прокуратурата. Съставяме актове", каза кметът Иванов.

Заради опасност от пропадане на къщите и блоковете в Перник се реализира мащабен проект за изследване на минните галерии под града. Той трябва да даде отговор на въпроса: "Може ли миньорският град да потъне".

Има опасност домовете на близо 30 хиляди души в централната част на града да потънат. Това се казва в анонса на проект, който се реализира от няколко години. Според доц. инж. Стефчо Стойнев от екипа на проучването, вчерашният инцидент няма връзка с обекта на проучване. "Става дума за свлачищен процес, а не резултат от миналия въгледоби"в, каза той.

Според него, причината за пропуканите домове вероятно е заради високите нива на подземните води. "Да не забравяме, че Перник е един от градовете с изключително много свлачища в района. Там има цели квартали, които особено в миналото бяха под влияние на свлачищните процеси, има десетки укрепени свлачища. Не е случайно, че една от държавните фирми, които се занимава с геозащитна дейност, е със седалище в Перник", каза той.

"Има направен специална карта, която ние в момента разработваме за всеки един квартал, по какъв начин да бъдат стабилизирани терените, тъй като състоянието на земната основа в тези райони е различна. Аз знам поне 15 свлачища в градската част на Перник, които в миналото са укрепвани, които са проучвани, които и в момента се наблюдават и проследяват", допълни доц. инж. Стефчо Стойнев.

Финансираното от държавата проучване завършва в края на годината. След това ще се търсят пари за реализиране на укрепващите мероприятия.