Близо 60 икони горяха в сопотския параклис "Свети Георги"

Крими

02-07-2015, 14:06

Снимка:

Варнаутре.бг/архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Дарители го възстановиха през 2008, днес хората плачат за светотатството

50-60 икони са били запалени в параклиса "Свети Георги" близо до Сопот от неизвестни. Това каза за Радио Фокус Атанас Николов - Тахо, един от дарителите, възстановили храма през 2008 година. По думите му, щетите по параклиса не са големи и той бързо ще бъде възстановен, но болката по изгорените икони е голяма и за хората в Сопот това е кощунство.

Атанас Николов е човекът, който тази сутрин първи се е натъкнал на пожара в храма. "Да видиш как иконите тлеят в огъня е голяма болка", каза още Николов. Интересно е, че някой от иконите на Свети Георги са се запазили, въпреки пожара, каза още той.

Според него само един психопат може да направи подобно нещо. "Който вярва в Бог няма да посегне на иконите, от която и религия да е", каза още Атанас Николов.

Параклисът е възстановен през 2008 година от няколко дарители, а иначе датира от 13-ти век. На Гергьовден много хора се събират там и се прави курбан за здраве, каза още Николов. По думите му, хората в Сопот са просълзени от случилото се и се надяват полицията по най-бързия начин да залови извършителите.