Тръгва зоополиция в цялата страна!

По двама полицаи в 28-те областни дирекции ще разследват престъпления срещу животни

След години призиви от защитници на животните най-сетне и България ще има зоополиция. Тя ще е звено в МВР, като във всяка областна дирекция ще бъдат определени по двама полицаи за разследване на престъпления срещу животни - един разследващ и един униформен, които ще поемат изцяло такива досъдебни производства. Новината съобщи в парламента евродепутатът Емил Радев, който е и председател на интергрупата за защита на животните в Европарламента, съобщава БЛИЦ. По данни на Радев най-зле е положението със защитата на животните в България и Румъния. Той уточни, че заповедта е подписана от министъра на вътрешните работи на 25 юни т.г. Допълнителни средства не са предвидени от бюджета, става въпрос за прегрупиране на ресурс. Определените служители на МВР, които ще поемат престъпленията спрямо животни, ще преминат специално обучение в Холандия, по чийто модел въвеждаме нашата зоополиция. Партньори са неправителствените организации за защита на животните и конкретно фондация "Четири лапи". Така вероятно полицаите ще заработят наесен.
„Целта е чрез зоополицаите да се ограничи издевателството над животните и да се респектират всички техни мъчители, които сега остават безнаказани, въпреки предвидените от 1 до 3 г. затвор в Наказателния кодекс. В по-голямата си част престъпленията остават неразкрити. Това сочи статистиката: от 103 досъдебни производства през 2012 г. само 21 са разкрити, от 181 през 2014 са разкрити едва 35”, каза евродепутатът.
Радев бе категоричен, че хора, които са жестоки към животните, посягат и на хора. Той даде пример за измъчван в продължение на година и седем месеца кон в Аврен, измъкнат с негова помощ от стопанина му, който малтретирал и отвлякъл тъщата. Сега насилникът на животното и жената е заплашен от 10 г. затвор.
„Ние по този начин отричаме насилието над животни като норма на поведение, защото то винаги води и до насилие над хора”, коментира Явор Гечев от фондация "Четири лапи".