Международна фирма ще реши съдбата на клиничните пътеки

До октомври ще има нова методика за остойностяване на медицинските дейности, обеща Москов

До октомври ще има нова методика за остойностяване на клиничните пътеки в болниците. Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов пред парламентарната здравна комисия, предаде „24 часа”.

Новата методика ще бъде изработена от работна група с експерти от здравната каса, МЗ, лекарския съюз, финансовото министерство. До дни стартира процедура за наемане на международна консултантска компания, която да предложи работеща методика. Тя трябва да прецизира разходите за лекарски труд, за поддръжка на структурите и за самата медицинска дейност, за да се стигне до обективна цена на всяка клинична пътека. В момента не се знае защо дадена дейност струва посочената сума, твърди д-р Москов.

До дни в Бургас ще бъде факт консорциум от болници, в който ще влязат и частни структури, каза още министърът. Такъв процес ще стартира за Софийска и Хасковска област. Достъпност, качество и комплексна услуга са критериите при изготвянето на националната здравна карта, но не може да няма пострадали, допълни д-р Москов, имайки предвид структури. Той обеща процесът да бъде публичен и прозрачен.