1,7 млрд.лв. са изтеглени за месец от клоновете на чужди банки

Портфейл

03-07-2015, 05:58

Снимка:

bnb.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Депозитите в българските банки растат

За един месец 1,7 млрд. лв. са напуснали клоновете на чуждите банки, които работят у нас. Те обаче не са изтеглени от граждани, а вероятно са продадени гръцки ДЦК, облигации и др. активи. Това показват данни от финансовите отчети на трезорите, които БНБ обяви в четвъртък, пише в. "24 часа". Ресурсът е изтеглен от банките в т.нар. трета група, където са клоновете на гръцката Алфа Банк, на Сити банк Европа със седалище в Ирландия, на френската БНП Париба, на холандската ING Банк и на турските Те-Же Зираат банкасъ и ИШБАНК АГ.

От клоновете на чужди банки гражданите са изтеглили само 10,3 млн. лв., а в същото време в тях са влезли нови 13 млн. лв. от застрахователи и пенсионни фондове. Така нетното намаление на сумите в клоновете е 1,6 млрд. лв.

Колко от напусналите чуждите клонове близо 1,7 милиарда лева са се пренасочили към банките от останалите две групи, ще стане ясно през юли, когато БНБ обяви данните си по тримесечните отчети.

Всеки месец БНБ разпределя банките в три групи според данните от отчетите им, които те представят. В първата са топ 5 по активи: УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Обединена българска банка и Райфайзенбанк. В тях са концентрирани 54,69% от всички депозити на граждани и фирми. Според данните само за 1 месец - май, петте най-големи банки са привлекли 244 млн. лв. финансов ресурс.

Във втората група, където са 17 трезора, са останалите 40% от всички спестявания. Те са привлекли за същия месец общо нови 53 млн. лв., сочат отчетите.

В третата група са само клоновете на чужди банки, които работят у нас. Според експерти миграцията на пари от тях е резултат от мерките на БНБ, която още през ноември 2014 г. препоръча на всички клонове да прекратят депозитите и да закриват експозиции към Гърция. Затова в понеделник от централната банка обявиха, че всички работещи у нас трезори са чисти от гръцки риск.