Всички от Българския лекарски съюз на сбор в Пловдив

Животът

03-07-2015, 15:11

Снимка:

Архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Днес се реши националният съвет да е през септември под тепетата

Открит национален съвет на БЛС ще се проведе в Пловдив на 5 и 6 септември. На него ще се обсъждат параметрите на нормативната база, бюджет и всеки от участниците ще може да изкаже становище за развитие на здравеопазването у нас. Това решиха днес от пловдивската колегия на БЛС в зала "Съединение” на Историческия музей, предаде репортер на Радио Пловдив.

Целта на срещата през септември е да се уточнят всички нормативни наредби в Закона за здравното осигуряване и в Закона за лечебните заведения. Особено важно е да се уточни какво ще включва спешният пакет, смятат лекарите защото те настояват за ясни параметри и за другите два пакета основен и допълнителен, гласувани през юни в Народното събрание.

Проф. Борислав Китов, член на УС на БЛС на национално ниво подчерта, че е твърдо за приватизацията на лечебните заведения във вида, предлаган от министър Петър Москов. По думите на проф. Китов раздържавяването на болниците е толкова закъсняло, че дори да се приеме - никъде нищо няма да се купи, освен обособени части.

Д-р Илиян Дойков от болница "Каспела” пък заяви, че проблемът в здравеопазването идва от чиновническите решения в Министерството на здравеопазването. Той даде пример, че за година у нас на човек се отделят 326 евро, а в Швеция те са 9 800 евро.