Рашидов дарява икона на опожарения параклис

Животът

03-07-2015, 15:15

Снимка:

Архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На 9 юли ще я връчи лично, както и литературната награда "Иван Вазов"

Министърът на културата Вежди Рашидов дарява икона на Свети Георги на параклиса над Сопот, в който бе извършен умишлен палеж, съобщи cross.bg.

"С голяма болка научих за изгорените икони в параклиса "Свети Георги" над този красив подбалкански град със славна история, който е и родното място на Патриарха на българската литература Иван Вазов. За мен това е вандалски акт и кощунство - да поругаваш параклис, молитвен дом, е не само престъпно деяние, но и голям грях, изумявам се и какъв човек трябва да си, за да извършиш това злодейство, да унищожаваш религиозни символи" - с тези думи министър Вежди Рашидов коментира умишления палеж в параклиса "Свети Георги" над Сопот.

Министър Вежди Рашидов лично ще предаде иконата на Св. Георги за параклиса при предстоящото си посещение в Сопот в четвъртък - 9 юли 2015 г.

Както е известно, град Сопот е домакин на националните тържества, посветени на 165-та годишнина от рождението на Иван Вазов, а кулминацията на честванията е на 9 юли, рождения ден на Патриарха на българската литература.

Министър Рашидов е поканен в Сопот да връчи официално на 9 юли и Националната литературна награда "Иван Вазов" за 2015 година.