Прокуратурата ще задържа непълнолетни само за денонощие

Крими

04-07-2015, 09:00

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Промени в НПК предлагат особени правила за делата срещу тийнейджъри

Делата срещу непълнолетните обвиняеми да се гледат в кратки срокове и да бъдат приоритет за съдилищата. Това предлага Министерството на правосъдието с проект за промяна на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Според новите текстове процесът с участието на дете трябва да се гледа с предимство, като ще се насрочва до един месец от постъпването му в съда.

Въвежда се забрана прокуратурата да задържа непълнолетни за повече от 24 часа. Това ще се прави само с разрешение на съда. Освен това се забранява ненавършили 18 г. тийнейджъри да бъдат държани в ареста повече от 6 месеца. Срокът ще е месец, а половин година ще е разрешено само за обвиняемите за тежки престъпления, за които се предвиждат над 5 години затвор.

"Непълнолетният обвиняем задължително има защитник, като адвокатите, които участват по дела с такива лица, трябва да имат специална подготовка. Същото важи и за съдиите - когато страна по делото е малолетeн или непълнолетeн, разпределението на делата се извършва с оглед на това дали съдиите са преминали обучение", пишe в мотивите на законопроекта.

Разпитите на непълнолетни свидетели ще се водят само чрез специалист за работа с деца и аудиотехника. "Разследващ полицай, съдия или прокурор няма да имат пряка връзка с непълнолетните свидетели, а ще могат да задават въпроси чрез специалиста за работа с деца и съответното аудиооборудване. Изрично се изключва непосредственият контакт на децата свидетели и жертви с обвиняем или с негов защитник", обясниха от министерството.

При разследване на непълнолетен задължително ще се възлага изготвянето на доклад от психолог, педагог, социален работник и специализиран полицейски служител за работа с деца, а когато се налага - и от лекар. Докладът ще трябва да е готов преди приключване на разследването и ще се взема предвид и от обвинението, и от съда.