Цветни пътеки на Летище София пазят чужденците от "копърки"

Общество

04-07-2015, 11:59

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Иновативният подход е взаимстван от странство

Летище София ще въведе иновативен метод за борба с нерегламентираните таксита, които заблуждават пристигащите пътници на Терминал 2 и ги ощетяват с нереално високи сметки за превоз, съобщава БГНЕС.

За целта в най-скоро време летищните власти ще боядисат пода на салон "Пристигане" с три пътеки, всяка с различен цвят, които ще водят пътниците до съответния транспорт, който е избрал. Това става ясно от отговор на транспортния министър Ивайло Московски, с който БГНЕС разполага. Практиката е взаимствана от летища по света, които също се борят с "копърките".

Пътеките ще бъдат не само в различен цвят, но и с различно графично изображение, съответстващо на определено транспортно средство. За обозначаване на пътеката, водеща до изхода за такситата, с които Летище София има договор, ще се използва жълт цвят. В зелен цвят ще бъде обозначена пътеката, която ще отвежда пристигащите до автобусите, а с тъмносин цвят ще е пътеката, която води до новооткритата метростанция на летището.

В края на миналата седмица Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" е отнела правото за извършване на таксиметрова дейност на фирма "СК Стилтранс" заради установено въвеждане в заблуждение ползвателите на таксиметрови услуги като им предоставяла подвеждаща информация за цената на превоза и качеството на услугата, както и заради използването на устройства, променящи показанията на таксиметровите апарати и отчитащи многократно по-висока цена от дължимото за определено разстояние. "В тази връзка 117 таксиметрови автомобила следва да преустановят дейността си", посочва министър Московски.